U Višegradu i Rudom aduti poslovne zone i turizam

13.11.2012. 09:32 / Izvor: Glas Srpske
U Višegradu i Rudom aduti poslovne zone i turizam

Dvije poslovne zone glavne su uzdanice opštine Višegrad za privlačenje investitora, dok u Rudom šansu vide u turizmu i poljoprivredi.

Opština Višegrad ima dvije poslovne zone - "Dobrun" površine 2,7 hektara i "Vardište" površine 2,08 hektara.

"Poslovna zona "Dobrun" udaljena je desetak kilometara od centra grada, a "Vardište" 18 kilometara i nalazi se neposredno uz granicu sa Srbijom. U poslovnim zonama postoji izgrađen sistem napajanja električniom energijom, snabdijevanja vodom, kanalizacioni sistem i telekomunikaciona mreža", kazali su u opštini Višegrad.

Kada su u pitanju neiskorišćeni privredni kapaciteti, u ovoj opštini akcenat stavljaju na nekoliko preduzeća u kojima bi uz skromna ulaganja mogla započeti proizvodnja.

"To su "Privredni preporod", "Metalgas-V", "Moda", "Kesten-Varda" i "Milsa"", istakli su u ovoj opštini.

Višegrad ima i značajne prirodne resurse čije iskorišćavanje može privući investitore, a aduti su šumski i hidropotencijali.

"Najveći dio opštine čini šumsko zemljište, a značajan resurs predstavljaju hidroenergetski potencijali rijeka Drine, Rzava, Lima i akumulacije Višegradskog jezera", navode u opštini Višegrad.

Ova lokalna zajednica se može pohvaliti i nezagađenim poljoprivrednim zemljištem i termalnim izvorima.

"U Višegradskoj banji se nalazi izvor termalne vode. Voda u izvorima je slabo mineralna i odlikuje se visokom radioaktivnošću, što je čini ljekovitom. Vode Višegradske banje su jedine ovog tipa u BiH", kazali su u opštini Višegrad.

Kako bi olakšali poslovanje, u ovoj opštini ističu da su procedure sveli na minimum i da su obezbijedili podršku investitorima.

"Odobrenje za rad moguće je dobiti za dva do tri dana, ukoliko je priložena potrebna dokumentacija. Investitore i preduzetnike podržavamo putem stimulativnih kredita, garantnog fonda, podsticaja za zapošljavanje i razvoj poljoprivrede i sela. Preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost u prvoj poslovnoj godini su oslobođeni i obaveze plaćanja komunalnih taksi u iznosu od 90 odsto od iznosa propisane komunalne takse za isticanje poslovnog imena", kazali su u ovoj opštini i dodali da za privlačenje investitora treba osmisliti promotivne akcije i projekte javno-privatnog partnerstva.

Potencijali opštine Rudo za privlačenje investitora ogledaju se, prije svega, u oblasti turizma i poljoprivrede. Razvoj turizma zasniva se na bogatom istorijskom nasljeđu, kulturno-istorijskim spomenicima i objektima od istorijskog značaja. Na području opštine postoje brojni lokaliteti nekropola i stećaka, koji nisu dovoljno istraženi.

Turistički potencijal leži i u rijeci Lim.

"Dio rijeke Lim prije ulaska u mirne vode vještačkog jezera pravi je izazov za kajakaše i raftere. Tu se tradicionalno održava međunarodni limski biatlon (rafting i biciklizam)", kazali su u ovoj opštini.

Uz Lim i druge manje rijeke rasprostranjeno je plodno zemljište koje predstavlja šansu za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

"U posljednje vrijeme djelujemo planski i usmjeravamo investitore na uzgoj jagodičastog voća, a značajno mjesto zauzima i plastenička proizvodnja, za koju postoje svi preduslovi", kazali su u opštini Rudo.

Ova opština raspolaže i neiskorišćenim industrijskim kapacitetima u oblasti metalne, drvne i hemijske industrije.

"Preduzeće "FAP autodijelovi" preregistrovano je 2009. godine u "Novi autodijelovi" i u vlasništvu je Vlade RS. S obzirom na fleksibilnost ovog proizvodnog pogona i velike mogućnosti u oblasti metaloprerade, očekuje se zainteresovanost potencijalnih investitora. Tu je i preduzeće "Polimka" iz oblasti drvoprerađivačke industrije koje posjeduje kapacitete za primarnu obradu drveta, proizvodnju građevinske stolarije i dijelova namještaja. Ovo preduzeće je kupila Vlada RS i preregistrovano je u "Nova Polimka"", kazali su u opštini Rudo i dodali da su neiskorišćeni i kapaciteti preduzeća "Rudoplast" u kojem je u toku stečajni postupak.

Opština Rudo ima spreman idejni projekat i za izgradnju protočne hidrocentrale "Mrsovo".

Od pogodnosti koje nude investitorima, opštinari ističu brzu registraciju za koju su potrebna tri dana, ali i podsticaje i stimulativne kredite.

"Opština Rudo obezbjeđuje podsticaje za razvoj poljoprivredne proizvodnje i povoljne kredite za otpočinjanje biznisa, uz uslov zapošljavanja novih radnika", kazali su u ovoj opštini i dodali da je najveća prepreka za razvoj odsustvo preduzetničkog duha i nedovoljna promotivna aktivnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti