Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UIO predložila da stopa PDV-a ostane 17 odsto

24.12.2018. 14:47 / Izvor: Alternativna televizija

Predložićemo da PDV u Bosni i Hercegovini ostane 17 odsto, poručuju u Upravi za indirektno oporezivanje. Pripremili su prednacrt zakona sa istom stopom PDV-a, jer je, smatraju, to ekonomski najbolja opcija. Novi zakon potreban je kako bi se propisi uskladili sa direktivana Evropske unije. Suštinu nisu mijenjali u odnosu na postojeći zakon.

"Zato smo mi sa ekspertima iz poreskih uprava zemalja članica EU napravili potpuno novi Nacrt zakona, gdje smo ugradili sve one elemente u zakon o PDV-u koji definiše direktiva EU. Mi smo u tom nacrtu ostzavili jedinstvenu stopu od 17 odsto, kao i nultu stopu na izvoz, ostavili smo i sve rokove, u smislu podnošenja PDV prijava", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Nije tajna da se u BiH već neko vrijeme priča o povećanju PDV-a. Argumenti političara koji podržavaju ideju o povećanju stope sa 17 na 20 odsto su da bi PDV u BiH i dalje bio niži nego u zemljama regiona, da bi se od tog novca pokrivao deficit i da bi bilo više novca za investiranje. Ekonomisti kažu da bi, ukoliko bi, ipak, na kraju došlo do povećanja, cijene u BiH skočile za oko tri odsto.

Poreza na dodatu vrijednost se, u Narodnoj skupštini, dotakao i predsjednik Vlade Srpske. Radovan Višković kaže da su, od izbijanja ekonomske krize, zemlje iz okruženja bile primorane da povećaju PDV, a da BiH to jedina nije uradila. Jedan je od onih koji zato ne bi imali ništa protiv da stopa PDV-a ne bude uniformna.

"Odgovorno tvrdim da ne može po istoj stopi biti oporezovane dječije pelene i "mercedes". Bejbi hrana i neki luksuz. Nije nigdje. Pa zašto smo mi pametniji nego u Evropi, a čitava Evropa ima diferencirane stope", rekao je Višković.

Uprava za indirektno oporezivanje dobila je podršku od Upravnog odbora za novo zakonsko rješenje. Kada ga uobliči u Nacrt, poslaće ga u Savjet ministara, a potom i u Parlamentarnu skupštinu BiH. Na poslanicima će biti da odluče da li će nešto mijenjati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti