Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu ide u Njemačku

01.06.2019. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Procassa iz Jelaha isporučuje prvu automatsku mašinu njemačkoj kompaniji Rackers GmbH & Co.KG.

Procassa iz Jelaha isporučuje prvu automatsku mašinu njemačkoj kompaniji Rackers GmbH & Co.KG.

Osnivač kompanije Procassa Mehmed Husaković za poslovni portal Akta.ba je pojasnio kako se radi o PLC hidrauličnoj presi, dužine 4.850 mm radne površine, rađenoj prema zahtjevima klijenta sa kojim je u decembru prošle godine potpisan ugovor o proizvodnji i isporuci mašine.

"U izradi mašine učestvovalo je 15 radnika, od čega je čak sedam inženjera elektro i mašinske struke", kazao je Husaković, te napomenuo kako su predstavnici firme Rackers GmbH & Co.KG koji su prošle sedmice dolazili u kontrolu zadovoljni odrađenim poslom, kao i načinom funkcionisanja mašine od njene statike, automatizacije, hidraulike do konstrukcije.

Mašina je dobila i euro 1, a tokom njene izrade vodilo se računa da u sebi ima što više ugrađenih evropskih komponenti.

Kompanija Rackers GmbH & Co.KG je pored ove mašine naručila i CNC glodalicu koja bi trebala biti isporučena nešto kasnije, odnosno u  augustu.

Husaković, kaže kako nastavljaju dalje. Ne plaše se konkurencije, posla ima za sve, jer je proizvodnja na evropskom i svjetskom tržištu nemoguća bez ovakvih mašina.

Inače, ova kompanija proizvela je prošle godine prvu CNC plazmu.

"Mašina dobro funkcioniše, isjekla je na stotine tona čelika. U upotrebi je svaki dan od 8 do 17 sati i još nije bilo kvarova", rekao je Husaković.

Rad kompanije prepoznale su i podržale obrazovne institucije iz Sarajeva i Banjaluke. Naime, nedavno su profesori i studenti sa mašinskih fakulteta posjetili Procassu.

Dogovorena je saradnja sa oba falulteta, koji će u savjetodavnom dijelu pomoći pri izradi samih mašina.

Inače, Procassa je jedina firma u BiH koja se bavi proizvodnjom CNC mašina, te su uvjereni da ovo neće završiti samo na ovom ugovoru i da njihovo vrijeme tek dolazi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti