Usvojene smjernice za razvoj privrede RS-a

23.11.2018. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Usvojene smjernice za razvoj privrede RS-a

Vlada je zadužila resorna ministarstva da do izrade strategije, a na osnovu "Smjerenica", izrade akcioni plan realizacije.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izradi dokumenta "Smjernice za razvoj privrede Republike Srpske", koji će biti polazna osnova za izradu srednjoročne strategije razvoja Republike Srpske.

Vlada je zadužila resorna ministarstva da do izrade strategije, a na osnovu "Smjerenica", izrade akcioni plan realizacije "Smjernica" iz svoje resorne nadležnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U Informaciji se podsjeća da su Vlada Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske 10. decembra 2017. godine zaključili "Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina".

U tom dokumentu jedan od dogovorenih koraka bila je i izrada smjernica za razvoj privrede Republike, tako da se "kroz direktan razgovor sa privrednicima i predstavnicima resornih institucija Republike Srpske nastavi započeti dijalog, kroz detaljnu analizu ključnih privrednih sektora i prijedlog ključnih mjera koje bi trebalo da doprinesu povećanju tehnološkog razvoja privrede, izvoza i plata zaposlenih".

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za 2019. godinu kojim se definiše sistem i način interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu Republike Srpske.

"Plan podrazumijeva definisanje vrste i količine proizvoda, robe i sredstava za potrebe stanovništva i privrede za vrijeme trajanja ozbiljnih poremećaja na tržištu, te se na taj način izbjegava praksa mobilisanja budžetskih sredstava u svrhu održavanja određenog nivoa robnih zaliha i smanjuju se troškovi njihovog zanavljanja, a potrebna novčana sredstva se angažuju po potrebi u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije registrovanih u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da su parametri kojim se utvrđuju strateška preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije, stepen finalizacije čiji je minimum trećina učešća finalnih ili polufinalnih proizvoda u ukupnoj proizvodnji, te broj zaposlenih od minimum 50, osim za prerađivače trupaca četinara.

"Jedan od parametara je i ukupan prihod od minimum dva miliona KM, na godišnjem nivou, izmirene obaveze prema `Šumama Republike Srpske` po osnovu potpisanih ugovora, izmirene dospjele poreske obaveze i doprinosi", precizira se u saopštenju.

Preduzeća koja zadovoljavaju parametre stiču pravo na potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora sa "Šumama Republike Srpske" o isporuci sirovine sa zagarantovanim minimalnim količinama i dinamikom isporuke šumskih drvnih sortimenata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti