UTOK BiH: Ukinuti carine na uvoz opreme i mašina

19.01.2015. 08:05 / Izvor: Oslobođenje
UTOK BiH: Ukinuti carine na uvoz opreme i mašina

Protekle godine Udruženje je u Zakonu o porezu na dobit uspjelo zadržati rješenje da izvoznici preko 30 posto ne plaćaju porez na dobit, što predstavlja pozitivan stimulans proizvođačima - izvoznicima.

Udruženje tekstila, obuće i kože u protekloj godini postiglo je značajne rezultate u radu te je realizovano dosta planiranih zadataka.

Garancije za privremeni uvoz radi izvoza su riješene na način kako su tražili predstavnici UTOK-a. Omogućeno je polaganje sopstvene bjanko-mjenice na ime garancije. Time smo oslobodili firme obezbjeđenja bankovnih garancija za koje su morale plaćati provizije, što je bilo veliko i nepotrebno opterećenje u poslovanju, a ostvarene su značajne uštede po tom osnovu. Usaglašene su tarife za materijale bez porijekla (uvoz iz zemalja izvan EU) sa zemljama EU, čime su ostvarena značajna rasterećenja za firme koje koriste takve materijale.

Očuvan je približno isti nivo opterećenja po osnovu doprinosa i poreza na plate radnika u branši između entiteta, što je jako bitno. Tim činom postigli smo ravnotežu između entiteta i dovodimo firme u ravnopravan položaj na tržištu, jer su kupci isti i svi su iz zemalja EU. Također, tim činom smo izbjegli nelojalnu konkurenciju između firmi na prostoru BiH, što i jeste bio cilj, kažu u Udruženju.

Povezivanje

Protekle godine Udruženje je u Zakonu o porezu na dobit uspjelo zadržati rješenje da izvoznici preko 30 posto ne plaćaju porez na dobit, što predstavlja pozitivan stimulans proizvođačima - izvoznicima.

"Učinit ćemo sve da se takvo rješenje zadrži i ubuduće, jer je izmjena zakona u proceduri, a napravili smo i  krupne korake u sferi povezivanja predstavnika firmi sa firmama iz okruženja, EU i Turske", kažu u UTOK-u.

Inače, branša tekstila, obuće i kože je niskoakumulativna, a istovremeno radno-intenzivna, jer zapošljava oko 40.000 radnika na nivou BiH i to uglavnom žensku radnu snagu. Dominantni su tzv. lohn poslovi, te se preko 90 posto radi za izvoz za poznate kupce iz EU.

U strukturi poslova zastupljena je proizvodnja modne konfekcije za žene i muškarce, sportske opreme, zaštitne opreme u industriji, zdravstvu, ugostiteljstvu, a rade se i sve vrste obuće, kožne galanterije, autopresvlake...

Na Skupštini UTOK-a, održanoj krajem 2014, zaključeno je kako  treba iskoristiti situaciju kada firme iz zemalja EU sve više vraćaju proizvodnju sa Dalekog istoka u Evropu.

Zaštita

"Objektivno, tu je naša šansa za otvaranje novih firmi i nova zapošljavanja. Sigurno je da će dio kupaca doći u BiH i tražiti proizvođače za svoje potrebe. Po nekim procjenama, već je vraćeno minimalno 40 posto proizvodnje u Evropu", kažu u UTOK-u.

Međutim, ovaj sektor industrije susreće se sa problemima u poslovanju, koje je neophodno što prije riješiti.

"Prije svega, tražimo da se napravi strategija razvoja na nivou države, da se približe ili izjednače stope za doprinose na plate u entitetima i to na nižem nivou, da se utvrde iste osnovice za obračun doprinosa na plate u entitetima, da se carinske procedure pojednostave i ukinu carine na uvoz opreme i mašina, da se nađe rješenje obaveza nastalih u ranijem periodu po osnovu zdravstvenog i penzionog osiguranja, da se zaštiti domaća proizvodnja od prekomjernog uvoza nekvalitetne i jeftine robe, te da se uvedu stimulacije za izvoz", naglašavaju iz UTOK-a, dodajući kako očekuju od državnih organa da se aktivno uključe u rješavanje problema privrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti