Vijesti

/ BOSNA I HERCEGOVINA

Uzunović: "Bosnalijek" svim kapacitetima stavljen u funkciju građana BiH

On je zahvalio svim radnicima Bosnalijeka koji predano od početka ove krize rade u težim uslovima nego što je to bilo ranije.

21.03.2020. 08:42 / Izvor: Fena

Direktor "Bosnalijeka" Nedim Uzunović je na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, kazao da je ta kompanija svim svojim kapacitetima stavljena u funkciju da građani BiH i sve zdravstvene institucije u BiH budu snabdjevene lijekovima.  

Po njegovim riječima, uslov za to je da se održe koridori za snabdijevanje repromaterijalima.

"U ovom momentu mogu da kažem da u slijedećih nekoliko mjeseci mi možemo da odgovorimo na sve potrebe tržišta, da nas sada hermetički zatvore", naveo je Uzunović.

Istaknuo je da u ovom momentu nema potrebe za bilo kakvom panikom, veledorgerije i apoteke imaju dovoljno lijekova.

On je zahvalio svim radnicima „Bosnalijeka“ koji predano od početka ove krize rade u težim uslovima nego što je to bilo ranije.

Najavio je da će zaposliti dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinficionih sredstava, napomenuvši da je to sada jedna od najdeficitarnijih roba.

"Mogu odgovorno da kažem da mi sukcesivno možemo da proizvodimo i snabdijevamo, posebno zdravstvene ustanove, prije svega Klinički centar Sarajevo, Tuzla i ostale  medincinske ustanove sa tim prijeko potrebnim sredstvom. Što se tiče esencijlnih lijekova, to jest životno važnih lijekova, „Bosnalijek“ većinu toga proizvodi, tako da možemo nadoknaditi eventualno potpunu zabranu uvoza", kazao je Uzunović, dodajući kako se nada da ovo neće dugo potrajati.

Zahvalio je ministru Fahrudinu Radončiću i svim institucijama koje su se uključile u direktni kontakt sa kompanijama kao što je „Bosnalijek“, koje su od strateške važnosti u ovakvim situacijama.  

Po njegovim riječima, ovo je još jedan signal da se domaćoj industriji  treba posvetiti  veća pažnja, „da upravo zbog ovakvih stvari ne ostajemo bez ikakve pomoći s vana“.

Napomenuo je da je „Bosnalijek“ prioritetno izvozna kompanija, ali su sva svoja sredstva sada odlučili iskoristiti samo za tržište Bosne i Hercegovine.

Upitan šta se trenutno najviše traži, odgovorio je da je najveća potražnja za dezinficionim sredstvima, te da je „Bosnalijek“ proizvodnju uvećao za više od tri puta i pokušat će u narednim danima i to da povećaju.

"Snabdijevat ćemo, prije svega, zdravstvene institucije, jer su oni prvi bedem odbrane, i šire stanovništvo", kazao je direktor „Bosnalijeka“.

Dodao je da se traži i „Paracetamol“, dodajući da nema panike za tim, postoji dovoljno zalihe u BiH.    

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti