OSCE upozorava

Širenje i zloupotreba vatrenog oružja sigurnosno pitanje za hitno rješavanje u BiH

17.04.2024. 12:25 / Izvor: Akta.ba
osce

Probematika je ista u BiH i zemljama regiona.

Tokom trodnevne radionice u vezi sa informisanjem i podizanjem svijesti javnosti o malom oružju i lakom naoružanju, održane od 15. do 17. aprila u Tarčinu, Misija OSCE-a u BiH je predstavila smjernice za unapređenje komunikacije i saradnje između policijskih agencija, medija i javnosti na temu malog oružja i lakog naoružanja. 

Smjernice za unapređenje međuinstitucionalne komunikacije i javnog informisanja o malom oružju i lakom naoružanju i Okvir za monitoring i evaluaciju predstavljaju važan korak ka povećanju svijesti o ulozi institucija i građana, kao i o rizicima povezanim sa malim oružjem i lakim naoružanjem.

Na radionici, koja je završena danas, su učestvovali predstavnici policijskih agencija, kao i medijskih kuća.

Ti resursi, koji su rezultat projekta Misije OSCE-a u BiH o malom oružju i lakom naoružanju provedenog u partnerstvu sa Ministarstvom sigurnosti BiH i policijskim agencijama, će takođe služiti kao vodič prilikom planiranja, organizovanja, praćenja i ocjenjivanja aktivnosti u vezi sa malim oružjem i lakim naoružanjem.

"Mediji su važan partner u pružanju pomoći policiji prilikom intenziviranog rada na edukovanju javnosti o malom oružju i lakom naoružanju, naročito u vezi sa nasiljem u porodici i femicidom. U tom cilju, ova radionica će predstavljati osnovu za identifikaciju ključnih izazova u komunikaciji između policije i novinara", rekao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, rekao je da Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini nastoji unaprijediti svaki segment rada sigurnosnih agencija u oblasti sprečavanja zloupotrebe ilegalnog oružja.

"Kao jedan od izazova identificirali smo potrebu unapređenja komunikacije između policije i medija. Kroz bolje razumijevanje naših uloga i unapređenje međusobne komunikacije lakše ćemo postići naš zajednički cilj, a to je veći stepen sigurnosti građana.", kaže Pešto.

Ova inicijativa je dio šireg projekta koji provodi Misija OSCE-a u BiH, pružajući pomoć vlastima u rješavanju sigurnosnih pitanja u vezi sa nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom, kao i nezakonitom trgovinom malim oružjem i lakim naoružanjem, te njihovom municijom.

Projekat finansijski podržavaju Austrija, Češka Republika, Evropska unija, Njemačka, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Turska i Sjedinjene Američke Države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti