Završna faza integriranja u Evropsku uniju

Bećirović: Otvaranje pregovora s EU treba da označi i kraj antidejtonske politike

22.03.2024. 17:35 / Izvor: Fena
BiH

Ovo je jedan od najvažnijih momenata za državu Bosni u Hercegovinu u 21. stoljeću, poručio je Bećirović.

Nakon što je Evropsko vijeće sinoć u Briselu odobrilo pristupne pregovore Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se tim povodom na pres-konferenciji u Sarajevu, prvenstveno građankama i građanima BiH riječima: "Poslije duže vremena, uspjeli smo!“. 

"Ova pobjeda pripada svim ljudima u Bosni i Hercegovini, pobijedila je država Bosna i Hercegovina, pobijedila je Evropska unija, pobijedila je budućnost. Rad i trud se isplatio. U ovom momentu, nema mjesta za slavlje i euforiju jer svi se moramo pripremiti za veliki posao koji tek dolazi. Pred nama je proces transformacije u kojem zakonodavstvo Bosne i Hercegovine treba uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije", istakao je Bećirović.

Kako je naveo, ovo je jedan od najvažnijih momenata za državu Bosni u Hercegovinu u 21. stoljeću; približili smo BiH Evropskoj uniji i ojačali njen vanjsko-politički položaj.

Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, država koja se nalazi pred vratima NATO-a.

"Od danas smo mi država koja i zvanično ulazi u završnu fazu integriranja u Evropsku uniju", poručio je Bećirović, zahvalivši svima koji su doprinijeli pozitivnoj odluci Evropskog vijeća, prije svega građankama i građanima BiH, jer bi taj rezultat bilo teško postići bez njihove podrške.

Zahvalio je prijateljima u Evropskoj uniji, posebno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Ogromna podrška bila je i od šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera te njegovih kolega, napomenuo je Bećirović te zahvalio i kolegama u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, napominjući da su važan doprinos dali i bh. mediji te predstavnici civilnog društva.

"Evropska unija i Bosna i Hercegovina su multikulturalne i komplementarne. Imaju zajedničke interese i stremljenja. Kao što je u Bosni i Hercegovini nama bitno da iz ekonomskih, političkih, pravnih, sigurnosnih i drugih razloga postanemo dio Evropske unije, smatram da je i Evropskoj uniji važno iz geopolitičkih i drugih razloga da integrira Bosnu i Hercegovinu i države zapadnog Balkana. Potencijal članstva u Evropskoj uniji daje značajan poticaj za promjene unutar Bosne i Hercegovine, neophodne za jačanje bh. ekonomije i privlačenje investicija, izgradnju istinskog demokratskog društva, jačanje vladavine prava, promoviranje slobode medija, stvaranje odgovarajuće klime za snaženje civilnog društva", podvukao je Bećirović.

Ocijenio je da otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom predstavlja iskazivanje sposobnosti i snage Evropske unije da bude efikasna zajednica, zasnovana na vrijednostima jedinstva u različitostima.

"Zbog mira i stabilnosti u BiH i regiji, smatram da je potrebno uvesti nultu stopu tolerancije prema svim pojedincima koji na bilo koji način ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Evropski put BiH ne postoji zbog toga da bi neki pojedinci slabili našu državu, kretanje ka članstvu u EU mora biti u funkciji izgradnje stabilne, evropske i funkcionalne države. Zato otvaranje pregovora s EU treba da označi i kraj antidejtonske i separatističke politike", Bećirovićeve su riječi.

U interesu je i Evropske unije, smatra on, da podrži građansko društvo u Bosni i Hercegovini. BiH u Evropi može biti samo, kako je rekao, ono što Evropa jeste – građansko društvo u kojem su etnička, vjerska i druga prava dio ukupnog seta ljudskih prava.

Evrospka konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio bh. ustavnog sistema i prioritet je nad zakonima, podsjeća predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Za antievropska, neracionalna, diskriminatorska i asimetrična rješenja nema više prostora u Bosni i Hercegovini; treba joj dosljedna primjena evropskih standarda i principa. Pred nama je veliki posao, da pravni sistem harmoniziramo s pravnom stečevinom EU, što podrazumijeva više od 120.000 dokumenata i više od milion stranica teksta. Mi smo otvorili ulaznu kapiju dvorišta Evropske unije; od nas se očekuje da našu kuću Bosnu i Hercegovinu uredimo na način kako je uređeno i drugih 27 kuća u zajedničkom evropskom dvorištu", istakao je Bećirović.

Krajni rezultat treba da bude demokratska, pravna, evropska i ekonomski razvijena Bosna i Hercegovina, država koja služi ljudima, država u koju se dolazi a ne iz koje se odlazi, kazao je Denis Bećirović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti