Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vidović: RS se na Londonskoj berzi zadužila u sladu s odlukom Narodne skupštine

27.04.2021. 11:48 / Izvor: SRNA

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se RS na Londonskoj berzi zadužila u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS, koja je donesena u decembru prošle godine

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu Programa rada Narodne skupštine RS za ovu godinu, Vidovićeva je rekla da u pomenutoj odluci parlamenta RS piše dugoročno zaduženje obveznicama na međunarodnom tržištu i dugoročno zaduženje obveznicama na domaćem tržištu, kratkoročno zaduženje, te dugoročno zaduženje kreditima.

"U toj odluci je sve definisano. Tačno su definisani maksimalni rokovi, te maksimalna kamatna stopa", istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da je apsolutno postignut "odličan efekat na Londonskoj berzi na kojoj su bila 44 kupca iz čitavog svijeta". 

Ona je podsjetila da se RS do sada zaduživala na domaćem tržištu nekoliko puta godišnje prodajući obveznice.

"Nikada nismo sazivali Narodnu skupštinu RS da presiječe i da kaže: trebate kupiti toliko po toj cijeni, to je nemoguća varijanta ko imalo zna o ekonomiji", poručila je. 

PODIJELI:

TAGOVI:

vidović

londonska berza

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti