Vlada Federacije BiH o novim propisima iz oblasti turizma

12.07.2008. 11:01 / Izvor: Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH o novim propisima iz oblasti turizma

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćavaju da je Vlada FBiH na 62. sjednici održanoj 10. 07. 2008. godine u Sarajevu, razmatrala Informaciju ovog ministarstva o prihodima ostvarenim od naplate boravišne pristojbe u razdoblju 2006-2008., kao i o mjerama za poboljšanje ubiranja boravišne pristojbe i turističke članarine.

Prihvaćen je prijedlog resornog ministarstva da se žurno pristupi nužnim izmjenama uredbi o boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini, uz zadržavanje razine izdvajanja za kulturno-povijesno i prirodno naslijeđe. Također je ukazano na nužnost donošenja novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, a kojim će se obnoviti utemeljenje općinskih turističkih zajednica kako bi se jedinice lokalne samouprave dodatno motivirale za oblast turizma što je ujedno i zahtjev Saveza općina i gradova u Federaciji BiH.

S ciljem uvođenja više reda u naplatu boravišne pristojbe i turističke članarine, Vlada je obvezala mjerodavne inspekcijske službe na pojačanu kontrolu kako ubiranja tako i raspodjele ovih pristojbi, prijave gostiju, registriranja djelatnosti, te razvrstavanja i kategorizacije ugostiteljskih objekata. U sklopu priprema za slijedeću turističku sezonu, a sukladno zakonskoj obvezi da se visina boravišne pristojbe utvrđuje u prvoj polovici tekuće za narednu godinu, Vlada je na prijedlog Federalnog ministra okoliša i turizma usvojila odluke kojima se utvrđuje visina ovih pristojbi u 2009. godini, a utvrđen je i u parlamentarnu proceduru sa ove sjednice upućen Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti