Vijesti

Vlada RS: 12,5 mil EUR za izmirenje obaveza naftne industrije

10.07.2008. 14:06 / Izvor: Fena

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o otvaranju nenamjenskog računa u Novoj banci Banja Luka na koji je prenijeto 12,5 miliona eura u cilju reguliranja obaveza prema 700 "sitnijih" povjerilaca Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i banjalučkog "Petrola".

Šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić je na pres-konferenciji pojasnila da je u sklopu privatizacije preduzeća iz oblasti naftne industrije Vlada RS-a preuzela komercijalne obaveze Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola" sa stanjem na dan 30. septembar 2006. godine.

"Ruski kupac Zarubrežnjeft će na ime pomoći za izmirenje tih obaveza Vladi RS-a doznačiti iznos od 72,5 miliona eura, otvaranjem dvaju akreditiva od po 36,2 miliona eura", rekla je Sajić nakon sjednice entitetske Vlade.

Ona je rekla da je Vlada RS-a potpisivanjem aneksa sa ruskim kupcem preuzela obavezu da nakon naplate iznosa iz prvog akreditiva od 36,2 miliona eura otvori namjenski račun u Novoj banci i na njega prenese 12,5 miliona eura.

Pojasnila je da bi se iz navedenih sredstva, a u skladu sa ugovorom o prodaji, izmirivale obaveze tzv. sitnih povjerilaca brodske Rafinerije i banjalučkog "Petrola", kojih ima oko 700.

Sajić je podsjetila da su sa većim brojem povjerilaca Rafinerije nafte zaključeni sporazumi o vansudskog poravnanju uz umanjenje dužnog iznosa i isplatu u određenom roku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti