Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS prihvatila zaduženje emisijom obveznica na međunarodnom tržištu

21.04.2021. 07:41 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske je na jučerašnjoj posebnoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju zaduženja RS emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

"U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto", saopšteno je iz Bira za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

"U transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovana investitora sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz: Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske", dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade naglašavaju da je Republika Srpska ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona. 

PODIJELI:

TAGOVI:

Vlada RS

zaduženje na berzi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti