Vlada RS ukida takse i smanjuje parafiskalne namete za realni sektor

12.11.2020. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS ukida takse i smanjuje parafiskalne namete za realni sektor

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će nakon stupanja na snagu ovih zakona, koji su utvrđeni po hitnom potpupku, biti ušteđeno šest miliona KM.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama s ciljem smanjenja parafiskalinih nemata i opterećenja privrede.

"Nakon stupanja na snagu ovih zakona, koji su utvrđeni po hitnom potpupku, relnom sektoru će biti ušteđeno šest miliona KM", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dodao je da su zakoni utvrđeni po hitnoj proceduri jer su dio budžeta za 2021. godinu. Suština zakona je smanjenje parafiskalnih nameta i smanjenja za realni sektor i privredne subjekte.

"To je naše opredjeljenje da idemo svake godine na rasterećenje ovog sektora", poručio je on.

Kako je kazao, Zakon o republičkim taksama u narednoj godini predviđa smanjenje u buždetu za 30 posto, odnosno 3,4 miliona KM, dok Vlada RS ide ka tome da potpuno ukine ovu zakonsku obavezu do 2022. godine.

"Dakle, taj prihod od 10,5 miliona KM se ukida u naredne tri godine, počevši od 2021. godine", istakao je VIšković.

Zakon o administrativnim taksama ima uštedu od oko milion KM i njime se potpuno ukidaju takse. Prema njegovim riječima, finansijski se ne radi o značajnom gubitku za budžet, ali je znajačajno za građane i privrednike kojima se olakšava sva administrativna procedura.

Pored toga, Vlada RS ukida i šest komunalnih taksi koje do sada nisu imale značajan finansijski uticaj, među kojima je najznačajnija taksa za istaknutu firmu.

"Svi oni koji nisu PDV obveznici oslabađaju se plaćanja ove takse koja se do sada kretala od 100 do nekoliko hiljada KM u zavisnosti od djelatnosti", objasnio je on, napominjući da ni lokalne zajednice neće pomoći da je naplaćuju.

Ovom odlukom predviđa se ušteda od preko 2 miliona KM za one koji privrednike koji su je do sada plaćali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti