Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada RS: Unaprijediti primarno tržište hartija od vrijednosti

11.06.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske utvrdila je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti zbog potrebe da se unaprijedi primarno tržište kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti. 

Razlog donošenja ovog akta je i omogućavanje daljeg razvoja brokersko‐dilerske djelatnosti, a s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti trebalo bi da doprinese kako povećanju obima emisija hartija od vrijednosti, a samim tim i tržišnog materijala na Banjalučkoj berzi, tako i efikasnijem pristupu raznovrsnim izvorima kapitala.

Na ovaj način, privrednim društvima bi pristup finansijskim sredstvima neophodnim za redovne poslovne aktivnosti ili unapređenje i proširenje poslovanja bio lakši, brži i jeftiniji, a što bi olakšalo poslovanje u okolnostima smanjene likvidnosti usljed virusa korona.

U značajnom obimu izvršeno je usklađivanje ovog zakona i sa relevantnim propisima EU koji uređuju predmetnu materiju.

Na sjednici je utvđen i Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor, po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija Projekta izgradnje auto-puta na relaciji Banjaluka - Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike Srpske.

Ovim zakonom uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenja posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za njegovu izgradnju

PODIJELI:

TAGOVI:

tržište hartija

Vlada RS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti