VTKBiH predstavila potencijale javno-privatnog partnerstva

19.10.2017. 12:27 / Izvor: Fena
VTKBiH predstavila potencijale javno-privatnog partnerstva

Nepovjerenje prema javno-privatnom partnerstvu je jako veliko među građanima

Potencijali javno-privatnog partnerstva i boljeg iskorištavanja javnog dobra i dobra u općoj upotrebi predstavljeni su danas na obuci za predstavnike privatnog sektora koju je u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora (VTK)BiH.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Veljko Trivun pojasnio je da je cilj ovakvih obuka napraviti simbiozu i partnerstvo između javnog i privatnog sektora, jer je svijest o takvom partnerstvu na vrlo niskom nivou.

"Nepovjerenje prema javno-privatnom partnerstvu je jako veliko među građanima, kao i među predstavnicima javnog i privatnog sektora, zbog čega treba na primjerima pokazati da to može biti izuzetno uspješno", rekao je Trivun.

Azra Zaimović, također profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, navela je da je preduvjet za uspješna javno-privatna partnerstva dobro pripremljen projekt, u čemu je ključna analiza vrijednosti u novcu.

Istakla je da te analize moraju pokazati da će projekti javno-privatnog partnerstva javni sektor koštati manje u odnosu na tradicionalan, budžetski način finansiranja takvih projekata.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić kazao je da u BiH malo ljudi zna kakve razvojne šanse pruža javno-privatno partnerstvo i na koji način možemo staviti resurse u funkciju razvoja zemlje, zbog čega je važno održavati ovakve obuke.

Obuka je obuhvatila teme kao što su "Javno privatno partnerstvo u praksi", "Proces provođenja projekta javno-privatnog partnerstva iz perspektive privatnog sektora", "Priprema ponuda privatnog sektora u projektima javno-privatnog partnerstva" i "Ugovaranje i monitoring".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti