Vujanović: Trgovine koje povećaju cijene bit će kažnjene kaznom do 10.000 KM

16.03.2020. 15:00 / Izvor: N1
Vujanović: Trgovine koje povećaju cijene bit će kažnjene kaznom do 10.000 KM

Vujanović je rekao kako Zakon o kontroli cijena predviđa sve moguće slučajeve kada može doći do značajnog poremećaja cijena.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je kako od danas na snagu stupa odluka o zabrani povećanja cijena proizvoda u trgovinama na veliko i malo, a da će svi oni koji prekrše odredbe Zakona o kontroli cijena biti kažnjeni visokim kaznama.

Vujanović je rekao kako Zakon o kontroli cijena predviđa sve moguće slučajeve kada može doći do značajnog poremećaja cijena, a da se to upravo počelo dešavati kada je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u BiH 5. marta.

"Postoje kazneno-sankcione mjere za sve one koji ne poštuju ovo. Kazne se kreću u visini od 1.000 do 10.000 KM za pravno lice, a četvrtina od tog iznosa za fizičko, donosno odgovorno lice koje prekrši zakon. Bitno je da se ovo objavi kako bi se trgovci upoznali i uozbiljili. Cilj je da preventivno djelujemo kako bi se spriječilo nerealno formiranje cijena", rekao je Vujanović.

Istakao je kako su građani sada dobili mehanizam zaštite i da, ukoliko vide kršenje zakona, odmah prijave Federalnoj, kantonalnoj ili gradskoj upravi za inspekcijske poslove. Naglasio je kako će ova odluka zahtjeijvati angažman svih nivoa.

Napravljena je lista 20 grupa proizvoda za koje se strogo zabranjuje povećanje cijena, a među njima su brašni i proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, jaja, šećer, ulje, dječija hrana, higijenske potrepštine, dezinfekciona sredstva, te rukavice i maske.

Građani Sarajeva sve nepravilnosti u cijena mogu prijaviti na broje telefona 033 226 644.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti