Za nova radna mjesta 21 milion KM

04.04.2014. 08:29 / Izvor: Nezavisne novine
Za nova radna mjesta 21 milion KM

Vlada Republike Srpske će u 2014. godini kroz Akcioni plan za zapošljavanje u 2014. godini izdvojiti 21 milion maraka u cilju smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Vlada Republike Srpske će u 2014. godini kroz Akcioni plan za zapošljavanje u 2014. godini izdvojiti 21 milion maraka u cilju smanjenja nezaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Plan će biti realizovan kroz različite projekte koji će naknadno biti napravljeni sa Zavodom za zapošljavanje RS.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, obrazlažući ovu odluku, koja je usvojena na 55. redovnoj sjednici Vlade RS, pojasnio je kako  je u ukupnoj sumi 12 miliona KM preneseno iz prošle godine, dok je devet miliona maraka izdvojeno u ovoj godini.

Govoreći o rezultatima u 2013. godini, on je rekao kako je Vlada RS Akcionim planom uspjela obezbijediti 4.500 novih radnih mjesta, dok je u prva tri mjeseca ove godine na osnovu istog plana obezbijeđeno još 500.

"Ovom politikom Vlada RS daje poseban značaj pitanju zapošljavanja, koje je jedno od najvažnijih ekonomskih pitanja jer ima usku vezu i sa socijalnim stanjem, a vezano je i za egzistenciju velikog broja porodica", kazao je Đokić.

On je rekao kako u ovom trenutku nije moguće ocijeniti koliko će tačno lica biti zaposleno kroz Akcioni plan, ali da će se raditi o nekoliko hiljada.

"Za svaki od segmenata zapošljavanja biće doneseni operativni planovi, a ti segmenti su osposobljavanje i usavršavanje priravničkog staža, projekat zapošljavanja u privredi, projekti samozapošljavanja i podrška zapošljavanju boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske RS", kazao je on, ističući kako je u planu i poseban program za zapošljavanje djece palih boraca, u vrijednosti od milion maraka.

Prema njegovim riječima, namijenjena sredstva će se moći koristiti kada budu raspisani javni pozivi po svim projektima.

"Ono što ćemo promijeniti jeste da će javni poziv biti otvoren sve dok ne budu iskorištena sva sredstva, čime želimo da zaposlimo što više ljudi", kazao je Đokić.

On je istakao da će podrška poslodavcu da primi novog radnika biti 3.500 KM, dok će samozapošljavanje imati veću vrijednost, i to 8.000 KM, što podrazumijeva zapošljavanje još jednog radnika, koji mora biti zaposlen najmanje 18 mjeseci.

Novca će, kako je najavljeno, biti i za zapošljavanje kroz obavljanje javnih radova u opštinama, podršku zapošljavanju osoba koje se dugo nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i projekat podrške za zapošljavanje u privredi.

"U 2013. godini bili smo jedina republika u regionu koja je uspjela da smanji broj nezaposlenih lica za 2,7 odsto, odnosno da poveća ukupan broj zaposlenih za 1,7 odsto", kazao je Đokić.

Govoreći o mogućim zloupotrebama kao i mehanizmima kontrole i sprovođenja plana, ministar je kazao kako će taj posao vršiti Zavod za zapošljavanje RS, koji će, ukoliko ustanovi bilo kakve zloupotrebe, imati mogućnost raskida ugovora sa poslodavcem.

Inače, Vlada je razmatrala i prijedlog sporazuma o saradnji Vlade RS sa  Vladom Brčko distrikta radi kontrole obračuna i naplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, a najavljeno je i skoro potpisivanje sporazuma.

"Sporazumom želimo da razriješimo pitanje koje dugo godina stoji neriješeno, jer poslodavci u Brčko distriktu ne vrše redovno uplatu doprinosa za osiguranike koji se vode na Fondu PIO RS, kao i za fondove iz Federacije BiH. Prema evidencijama koje imamo, nije uplaćeno oko 16 miliona maraka doprinosa za radnike koji se vode u Fondu PIO RS, a  zbog kojeg radnici imaju probleme kad ostvaruju pravo na penziju", kazao je Đokić, dodajući kako ta diskriminacija konačno mora biti prekinuta.

Kako je rekao, Vlada RS i Ministarstvo su pokušavali ranije da na neke druge načine ovo pitanje riješe, ali da nisu uspjeli jer RS nema nadležnosti da vrši kontrolu naplate prihoda u Brčko distriktu.

"Ovo je bio jedini način da Poreska uprava Brčko distrikta putem svoje posebne jedinice preuzme obavezu vršenja kontrole i naplate doprinosa, a to podrazumijeva naplatu svih doprinosa iz prethodnog perioda i ono što je kao obaveza nastala u posljednjih nekoliko mjeseci", kazao je Đokić.

Inače, prema podacima resornog ministarstva, u Republici Srpskoj zaključno sa februarom ove godine nezaposleno je  150.247 osoba.

Pripravnici

Paralelno sa Akcionim planom za zapošljavanje u 2013. godini, poznati su i rezultati Projekta podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika u 2013. godini, a za koje i ove godine vlada veliko interesovanje.

Naime, kako su nam rekli u Zavodu za zapošljavanje RS, zaključno sa  31. decembrom prošle godine zaposleno je 208 lica, od čega 143 lica sa visokom stručnom spremom, 10 lica sa višom stručnom spremom, te 55 lica sa srednjom stručnom spremom, za šta je izdvojeno 1.443.348,44 KM.

"Napominjemo da je realizacija navedenog projekta i dalje u toku, te da je u pravosuđu u toku konkursna procedura izbora kandidata po raspisanim konkursima, tako da se u skorije vrijeme očekuje zasnivanje radnog odnosa za ostale pripravnike", kazali su nam u ovom zavodu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti