Za unapređenje četiri poreske administracije u BiH 5,4 miliona KM

21.03.2018. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Za unapređenje četiri poreske administracije u BiH 5,4 miliona KM

Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.500.000 švedskih kruna (5,4 miliona KM), i finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj - SIDA-a.

Četiri poreske administracije u Bosni Hercegovini potpisale su danas Sporazum o realizaiciji projekta sa Poreskom upravom Švedske, čiji je osnovni cilj unapređenje kapaciteta poreskih uprava i doprinos transformaciji u moderne, pouzdane i uslužne poreske uprave u BiH.

Projekat će trajati 3 i po godine, zaključno do 31. decembra 2020. godine, Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.500.000 švedskih kruna (5,4 miliona KM), i finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj - SIDA-a. U toku 2015. godine stručnjaci iz Poreske uprave Švedske sa zaposlenima u sve četiri poreske administracije u BiH identifikovali su ključne oblasti zajedničke za sve administracije u kojima se želi ostvariti napredak. Prioritetne oblasti su: Promjena načina razmiljanja zaposlenih u poreskim administracijama, Usluge poreskim obveznicima i Upravljanje rizikom poreske dicipline.

U oblasti promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreskim administracijama posebno se želi postići napredak u pravcu izgradnje povjerenja na relaciji poreska administracija – poreski obveznik, kao i promjena ponašanja poreskih službenika i jačanje interne komunikacije. Kad su u pitanju usluge poreskim obveznicima osnovni cilj je poboljšanje komunikacije sa poreskim obveznicima putem razvoja strategije usluga – poput poboljšanja funkcije CALL Centre-a, unapređenja web stranica i slično. U dijelu koji se tiče analize rizika želi se postići napredak modelima upravljanja rizicima, kako bi se pravilno selektovali obveznici koji obavezno trebaju biti kontrolisani.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti