Zapažen nastup bh. proizvođača autodijelova na sajmu "Automechanika 2008." u Frankfurtu

25.09.2008. 12:08 / Izvor: Fena
Zapažen nastup bh. proizvođača autodijelova na sajmu 'Automechanika 2008.' u Frankfurtu

Proizvođači autokomponenti iz BiH imali su zapažen nastup na Međunarodnom sajmu proizvođača autodijelova "Automechanika 2008." na kome je učestvovalo više od 4.800 firmi iz 80 zemalja.

Nastup na ovom prestižnom sajmu organizirali su Autoklaster BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH od 16. do 21. septembra u Frankfurtu-SR Njemačka.

Na zajedničkom štandu nastupilo je šest firmi TMD-AI-Gradačac, Zrak-AEO-Kiseljak, Plamingo-Gračanica, Soko-Tvornica Transmisija-Mostar, Famos-I. Sarajevo i TPR-Rogatica, a tri bh. firme Pobjeda-Tešanj, Enker-Tešanj i Unico Filter Tešanj samostalno ili u okviru korporacije.

"Nastup naših firmi i izloženi eksponati privukli su veliku pažnju kupaca iz cijelog svijeta te se s pravom očekuju dobri rezultati u plasmanu. Poseban interes bio je za proizvode i dijelove - kardanska vratila, radilice, reduktori, pumpe i galvanizacija plastičnih dijelova za autoindustriju", kazao je Feni sekretar u Sektoru privrede VTKBiH Midhat Čehajić.

U okviru sajma održana je regionalna konferencija autoklastera jugoistočne Evrope na kojoj su se predstavili klasteri BiH, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Slovenije.

"To je zaista bila prilika da se još jedanput iskaže potencijal bh. proizvođača autodijelova. U tom kontekstu dogovoreno je s predstavnicima Autoklastera Srbije da se nakon potpisivanja ugovora između Srbije-Zastave i Fiata, održi zajednički sastanak gdje bi se prezentirali naši potencijali u osiguranju dijelova za Fiat. Planirana je produkcija u prvoj fazi 200.000 a u narednoj oko 300.000 vozila i u tome potrebe više od jedne milijarde eura u rezervnim dijelovima" kazao je Čehajić.

Naglasio je da su naše firme spremne da ponude veoma kvalitetne proizvode koje ispunjavaju sve zahtjeve kvaliteta u autoindustriji i da očekuju učešće u osiguranju dijelova u ovom značajnom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti