Zaštita od požara treba biti prioritetni državni sigurnosni interes

30.10.2013. 13:03 / Izvor: Fena
Zaštita od požara treba biti prioritetni državni sigurnosni interes

Zaštita i spašavanje od požara treba predstavljati prioritetni državni sigurnosni interes čijim se ostvarivanjem, osim jačanja državne sigurnosti, smanjuje broj ljudskih žrtava i uveliko smanjuju materijalne

Požari predstavljaju veliku opasnost u Bosni i Hercegovini. Ugrožavaju ljudske živote i izazivaju ogromne materijalne štete, posebno šumama - kazao je izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Marko Vujević, obraćajući se prisutnima na početku dvodnevne međunarodne Konferencije o temi „Zaštita od požara kao dio integriranog sistema zaštite i spašavanja“ koja je danas počela u Sarajevu.

"Želim da napomenem da BiH spada među najšumovitije države Evrope. Zato moramo uložiti napore da to bogatstvo, zajedno sa florom i faunom, adekvatno zaštitimo i sačuvamo.  S toga je pred svima nama veliki zadatak da kroz uzajamnu saradnju i pomoć pokušamo rizike od prirodnih i drugih nesreća svesti na najmanju moguću mjeru, ali i biti u stanju pružiti brz i efikasan odgovor u slučaju da do njih dođe", kazao je Vujević, dodajući da je i ova konferencija još jedan korak u tom pravcu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je da je područje BiH također jako podložno požarima, posebno u ljetnom periodu kada šumski požari nanose ogromne štete stanovništvu, biljnom i životinjskom svijetu i utiču na klimu i privredu.

Istaknuo je da su šumski požari globalni ekološki i ekonomski problem.

Umjesto gašenja požare treba prevenirati

"Iako statistički podaci ukazuju da se problemi s požarima u BiH povećavaju svake godine, ipak je u ovoj godini zabilježen manji broj požara u odnosu na 2012. godinu. Ustanovljeno je da je osnovni uzrok pojave požara ljudski faktor i da je preko 90 posto požara izazvano nepažnjom ili namjernom paljevinom. Na žalost, nemamo informacija da je neki takav slučaj još uvijek procesuiran", kazao je Agić, dodajući da su štete prouzrokovane požarima u 2012. godini multimilionske.

Istaknuo je da zaštita i spašavanje treba predstavljati prioritetni državni sigurnosni interes čijim se ostvarivanjem, osim jačanja državne sigurnosti, smanjuje broj ljudskih žrtava i uveliko smanjuju materijalne

Zamjenik predsjedavajućeg EFECTIS Groupe Ibik Ilker kazao je da je namjera da zajedno s Institutom zaštite od požara i eksplozija (INZA)  u BiH rade na rješenjima bitnih pitanja koja se tiču zaštite od požara. 

EFECTIS Group je evropski lider u oblasti protupožarnog inžinjerstva, ispitivanja i certificiranja, a bavi se prevencijom od katastrofe, analizama nakon katastrofe te izradom tehničkih rješenja i standarda za različite institucije. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je da je ovo vrlo značajna međunarodna konferencija koja treba da skrene pažnju javnosti s dnevnopolitičkih dešavanja na bitna pitanja kao što su zaštita od požara i ekspolozija. 

"Mi požare gasimo kad već nastanu i ne ulažemo mnogo u prevenciju - dodao je on. 

Egrlić je naglasio da je INZA u BiH dala veliki doprinos kada je pitanju zaštita od požara u BiH. 

"Javno-privatno partnerstvo je od velikog značaja za BiH i daje velike rezultate. Treba iskoristiti raspoložive resurse koje ćemo staviti u funkciju razvoja BiH", rekao je Egrlić. 

Potcrtao je da javno-privatno partnerstvo ne smije biti samo fraza, već interes svih. 

"Požari ne poznaju granice, nadležnosti i političke barijere, zbog toga se svi moramo udružiti te zajedničkim snagama raditi na prevenciji od požara i riješiti problem", kazao je Egrlić. 

Jedan euro u prevenciji zamjenjuje sedam eura u direktnim i čak 40 eura u indirektnim štetama

Predstavnik Instituta zaštite od požara i eksplozija - INZA iz Sarajeva Edin Garaplija je danas u Sarajevu na međunarodnoj Konferenciji o temi „Zaštita od požara kao dio integriranog sistema zaštite i spašavanja“ kazao da ovakvi događaju podižu preventivnu svijest kod svih kategorija društva i imaju za cilj smanjenje rizika od katastrofa među kojima, po gubicima ljudskih života i ogromnoj direktnoj i indirektnoj materijalnoj šteti koju uzrokuju, rizici od požara zauzimaju mjesto pri samom vrhu liste.

"Iako BiH još nije zemlja kandidat za članstvo u EU to nas ne sprječava da učinimo sve što je u našoj stručnoj mogućnosti da se kroz prekograničnu saradnju, razmjenu iskustava, harmoniziranje regulative s evropskim standardima, zajedničke edukacije i treninga, učešća u tehničkim komitetima i strukovnim asocijacijacijama, što bolje pripremimo i spremnije dočekamo obaveze koje nas očekuju u kandidatskom statusu i realizaciji CPM mehanizma civilne zaštite Evropske unije", kazao je Garaplija.

Po njegovim riječima, Evropska unija nas ne obavezuje samo već nam nudi i značajnu pomoć putem kohezionih fondova EU i finansijskih instrumenata za razvijanje prevencije, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće.

"Poznat je stav stručnjaka da jedan euro u prevenciji zamjenjuje sedam eura u direktnim i čak 40 eura u indirektnim štetama. To je sigurno značajan motivacijski momenat da se svi nivou vlasti u svojim nadležnostima fokusiraju na izgradnju harmoniziranog i funkcionalnog sistema prevencije u zaštiti od požara kao dijelu integriranog sistema zaštite i spašavanja u BiH", kazao je Garaplija.

Dvodnevnu konferenciju, koja je počela jutros u Sarajevu, organiziralo je  Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s kompanijom EFECTIS Group, Institutom zaštite od požara i eksplozija - INZA iz Sarajeva te uz podršku NATO-štaba u Sarajevu, UNDP-a i DEMA-e (Agencija za upravljanje u vanrednim situacijama Kraljevine Danske).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti