Zenički "Zenko" kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

24.03.2020. 11:34 / Izvor: Fena
Zenički 'Zenko' kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

Ogromna je potražnja, a naši su kapaciteti pet do 6.000 maski dnevno.

Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće "Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište - izjavio je za Fenu vlasnik tog preduzeća Fahrudin Čančar.

"Zenko“ je već dugo godina svojim uniformama, između ostalih, opremao i policiju, graničare, medicinare...Austrije, Švicarske, Njemačke te nekih drugih evropski zemalja, ali je pandemija koronavirusa zahtijevala da se preorjentišu u hodu te preostali materijal iskoriste za pomoć bh. narodu u borbi protiv koronavirusa.

"Ogromna je potražnja, a naši su kapaciteti pet do 6.000 maski dnevno. Do sada smo ih uspjeli sašiti oko 50.000, a imamo materijala za još oko 500.0000 komada, odnosno za desetak dana rada. Cijena materijala svakim danom raste, ali valjda će do tada prestati i potreba za našim maskama", nada se Čančar.

Ističe da su njihove maske višekratne, višeslojne te da ih je potrebno oprati prije upotrebe.

"Maske su pamučne, od materijala za potkošulje, majice, posteljinu...Sterilizirane su peglanjem, a mogu se prati na temperaturi do 90 stepeni Celzijusa te koristiti ih i više mjeseci. Izrađujemo jednoslojne, dvoslojne i troslojne, od čega i zavisi njihova cijena, a koja iznosi od 0,90 do 1,90 KM", kaže Čančar.

Navodi također da su dio svojih maski i donirali.

"Zovu nas iz Hercegovine, Sarajeva, Republike Srpske...Naravno, najviše smo ih plasirali posredstvom apoteka u Zenici i ZDK-u, ali i ministarstava. Nažalost, ne možemo odgovoriti svim zahtjevima iz drugih gradova", ističe on.

Preduzeće je, napominje, kao i druga bh. preduzeća suočeno s otežanim izvozom gotovih proizvoda.

"Poslali smo jedan kamion robe za Švicarsku, ali iskren da budem, ni ne znamo dokle je uspio doći. Valjda će uskoro stići na odredište", dodaje Čančar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti