ZZO KS ostalo neutrošeno skoro tri miliona KM, pacijenti neinformisani o pravima

03.09.2020. 12:19 / Izvor: Akta.ba
ZZO KS ostalo neutrošeno skoro tri miliona KM, pacijenti neinformisani o pravima

Zanimljiva je i konstatacija revizora da je predsjednik Upravnog odbora sa bivšim direktorom Zavoda 2017. godine zaključio ugovor o radu kojim je definisao da će direktor, i u slučaju razrješenja, primati istu plaću.

Ured za reviziju institucija FBiH obavio je revizorski izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Iako su dobili pozitivno mišljenje, nađeno im je niz zamjerki. Neke od njih su nedovoljna transparentnost, neupoznavanje pacijenata sa njihovim pravima, zbog čega je ostalo neutrošeno skoro tri miliona KM.

Skupština KS je donijela Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova, te Akcioni plan kojim je definisana dinamika reorganizacije, ali nije došlo do promjene u organizaciji zdravstvene zaštite.

Raspodjela sredstava i ugovaranje zdravstvenih usluga sa zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo za 2019. godinu, u vrijednosti od najmanje 291.265.877 KM, izvršeni su na osnovu kriterija koji nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Rashodi i izdaci Zavoda za 2019. godinu manje su realizovani u odnosu na plan za 50.591.008 KM.

Navedeno je jednim dijelom posljedica što svim pacijentima sa medicinskim indikacijama nisu bili dostupni akti Zavoda, čime je onemogućeno ostvarivanje prava osiguranika na dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece, refundacije za usluge medicinski potpomognute oplodnje, korištenje medicinske rehabilitacije i novčanih pomoći za medicinske rehabilitacije, liječenje kroz posebne i dodatne programe zdravstvene zaštite, novčane pomoći u nabavci lijekova koji nisu dio Liste lijekova Kantona Sarajevo i za liječenje u inostranstvu, što nije u skladu s Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Nisu zaključeni novi ugovori sa dobavljačima za realizaciju troškova osiguranika za ortopedska pomagala na osnovu javnog poziva, što je uzrokovalo da su osiguranici manje koristili svoja prava.

Nije izvršen izbor dobavljača za pružanje usluga porodične medicine, za deficitarne zdravstvene usluge i usluge konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite, čime se prekršio Zakon o javnim nabavkama, a prilikom izbora dobavljača za održavanje postojećih integralnih informacionih sistema nije osigurana aktivna konkurencija.

Zanimljiva je i konstatacija revizora da je predsjednik Upravnog odbora sa bivšim direktorom Zavoda 2017. godine zaključio ugovor o radu kojim je definisao da će direktor, i u slučaju razrješenja, primati istu plaću, te će biti raspoređen na drugo radno mjesto na neodređeno vrijeme kada mu istekne rok imenovanja.

To nije u skladu s članom 11. Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova kojima je osnivač KS.

Revizorima nije prezentiran dokaz da je o ovakvom ugovoru odlučivao Upravni odbor, te tako predsjednik Upravnog odbora nije ispoštovao Poslovnik  o radu Upravnog odbora i član 17. Statuta Zavoda.

Komisija nema Poslovnik o radu i nije donijela proceduru na osnovu koje će se vršiti uključivanje osiguranika u terapiju.

Umjesto toga, primjenjivana je dokument „Procedura za liječenje osiguranih lica oboljelih od reumatoidnog artritisa i sličnih oboljenja sa biološkom terapijom za 2018-2019. godinu" koju su sačinila dva Ijekara, a radi se o članovima Komisije ispred KCUS-a.

Tu se došlo do novih nepravilnosti jer je Komisija na osnovu prijedloga ovih ljekara ispred KCUS-a (koji su ujedno i članovi Komisije) i samo na osnovu medicinske dokumentacije, davala saglasnost za uključivanje pacijenata u ovaj program.

Napomenimo da postoji lista čekanja za uključivanje na ovu listu, ali ne i krijeteriji za usklađivanje liste čekanja i uključivanja pacijenata sa liste.

"Zavod nije objavio postojanje Sporazuma kojim je utvrđeno pravo osiguranika na korištenje biološke terapije za reumatoidni artritis, a Komisija, shodno Sporazumu, nije donijela pisanu proceduru na osnovu koje su se osiguranici uključivali u terapiju", navodi se u izvještaju.

Nedovoljna efikasnost prilikom realizacije Programa za dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece, i nedovoljna transparentnost, su zaključci revizora, a sve je imalo za posljedicu neutrošenost odobrenih sredstava za navedene namjene u iznosu od 1380.984 KM i neiskorištenost prava.

Zavod također nije u Službenim novinama KS-a niti na oglasnoj ploči ili internet stranici objavio pravilnike, sporazume i programe kojima su definisani uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na refundaciju pojedincima za usluge medicinski potpomognute oplodnje, korištenje medicinske rehabilitacije i novčanih pomoći za medicinsku rehabilitaciju, liječenje kroz posebne i dodatne programe zdravstvene zaštite,

To je za posljedicu imalo da su Zavodu, zbog toga što osiguranici nisu bili upoznati s uslovima i načinom apliciranja za dodjelu sredstava, samo na ovim pozicijama ostala neutrošena sredstva u ukupnom iznosu od 2.712.158 KM, od čega najviše na pozicijama dodatnih sredstava za liječenje po posebnim programima (1.213.249 KM), programu za liječenje djece (980.984 KM) i programu za potpomognutu oplodnju (413.095 KM).

"Stoga konstatujemo nedovoljnu transparentnost i efikasnost Zavoda, što nije u skladu s članom 4. Zakona o budžetima u FBiH. Također, svi pacijenti sa medicinskim indikacijama, obzirom da nisu bili upoznati sa svojim pravima, nisu bili u ravnopravnom položaju, što nije u skladu s članovima 8. i 11. Zakona o zdravstvenom osiguranju", zaključeno je u ovom izvještaju.

(I.S., Foto: CIN)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti