Privatni opskrbljivači nude kompanijama i do 20 posto niže cijene struje

23.05.2016. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Privatni opskrbljivači nude kompanijama i do 20 posto niže cijene struje

Do sada je već nekoliko kupaca promijenilo opskrbljivača, a još više njih planira to uraditi uskoro.

Iako je tržište električne energije u BiH od 1. siječnja/januara 2015. otvoreno za sve kupce činilo se da ipak nema tolikog interesa kod kompanija i građana za promjenu tradicionalnih opskrbljivača kao što su elektroprivrede.

Ipak, najnoviji trendovi pokazuju da kompanije sve više počinju razmišljati o promjeni dobavljača osobito što, kako saznajemo, dosta njih sada kompanijama nude cijene struje niže i do 20 posto. 

Na upit zašto je došlo do ove promjene i koliki je interes kompanija Ognjen Marković, direktor USAID Energy Investment Activity- EIA projekta, kaže da su se od 1.1.2016. godine stekli uvjeti koji su potaknuli i neovisne opskrbljivače i kupce priključene na distributivnu mrežu (industrijske i uslužne djelatnosti) da se pojave na  tržištu, prvi da nude električnu energiju, a drugi da kupuju.

''Okolnosti o kojima se govori su praktična implementacija donesenih pravila za rad tržišta i sniženje veleprodajnih cijena električne energije u regionu što je omogućilo neovisnim opskrbljivačima da ponude bolje uvjete jednoj kategoriji kupaca od tradicionalnih opskrbljivača'', navodi on.

Ističe da bi privatni biznisi trebali imati interesa za ove nove okolnosti, posebno oni kod kojih električna energija čini značajan dio u strukturi troškova rada i proizvodnje. 

"Ponude cijena i usluga koje daju neovisni opskrbljivači su takve da kupci vide svoj ekonomski interes u tome. Naravno, kod izbora ospkrbljivača treba biti pažljiv, ne srljati, jer je pouzdanost/kvalitet istog vrlo važan element odluke kupca", navodi naš sugovornik.

Dodaje da je do sada već nekoliko kupaca promjenilo opskrbljivača, te a ih još više njih planira to uraditi uskoro. Kaže da nema točne podatke, ali prema procjenama taj bi se broj mogao kretati oko 10 kupaca.

Govoreći o trendovima koje možemo očekivati navodi da električna energija postaje tržišna roba na čiju cijenu utiče više faktora, između ostalog klimatski faktori, potrošnja električne energije u regionu, razvoj/izgradnja proizvodnih objekata iz obnovljivih izvora, primjena mjera energetske efikasnosti i izgradnja konvencionalnih elektrana, pa je teško sa sigurnošću govoriti o dugoročnim trendovima.

''Ali kako stvari sada stoje, tržište električne energije će se i dalje razvijati i povećavat će se se broj kupaca koji mijenjaju svog opskrbljivača'', navodi on.

Tome u prilog ide analiza Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis koju u radili prije otvaranja tržišta, a koja je pokazala da bi radi smanjenja troškova električne energije 68,75% građana bi promijenilo opskrbljivača ukoliko bi dobili povoljnije cijene električne energije od nekog drugog.

Od ukupno ispitanih građana samo 7% njih je bilo zadovoljno trenutnim opskrbljivačem i ne bi ga mijenjali, dok 22,50% od ispitanih ne bi mijenjali ospkrbljivača jer ne žele da rizikuju opskrbu električnom energijom, stoji u njihovom istraživanju. 

Podsjetimo, da je tržište električne energije u BiH otvoreno za sve kupce od 1.1.2015. godine, ali tada samo veliki potrošači, Aluminij i BSI Jajce, izašli na tržište i tamo kupovali električnu energiju. Kupci priključeni na distributivnu mrežu su ostajali vjerni elektroprivredama. 

Podsjetimo, Bоsnа i Hеrcеgоvinа је rаtificiala Ugоvоr о оsnivаnju еnеrgеtskе zајеdnicе Јugоistоčnе Еurоpе i tе timе je prihvаtilа primјеnu dirеktivа Еurоpskе uniје о tržištu еnеrgiје, zаštiti оkоlinе, kоnkurеnciјi i оbnоvlјivој еnеrgiјi  pо vrеmеnskоm rаspоrеdu utvrđеnоm Ugоvоrоm.

Zеmlје pоtpisnicе Ugоvоrа о еnеrgеtskој zајеdnici Јugоistоčnе Еurоpе  su  se ovim оbаvеzale dа će  izmеđu sеbе uspоstаviti zајеdničkо tržištе еlеktričnе еnеrgiје kоје  ćе funkciоnirati pо stаndаrdimа  i prаvilimа tržištа еnеrgiје Еurоpskе uniје sа kојim ćе sе intеgrirati.

D.K.

Tekst je objavljen u sklopu projekta '"BiH i proces euroatlantskih integracija"

"Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti