Brisel predlaže efikasnije antimonopolske propise

23.03.2017. 11:17 / Izvor: EurActiv.rs
Brisel predlaže efikasnije antimonopolske propise

Evropska komisija predložila je 22. marta izmenu propisa u oblasti konkurencije.

Evropska komisija predložila je 22. marta izmenu propisa u oblasti konkurencije kako bi omogućila regulatorima zemalja članica da efikasnije sprovode propise na nacionalnom nivou, između ostalog da pretražuju laptopove i mobilne telefone, ali i da spriječe kompanije da izbjegnu kazne restrukturiranjem i sjedištem u inostranstvu.

Nacionalni regulatori za konkurenciju sprovode evropske propise kroz saradnju u okviru Evropske mreže za konkurenciju, i imaju ključnu ulogu u ovoj oblasti - od 2004. do 2014. je 85% odluka o primjeni evropskih propisa za zaštitu konkurencije donijeto na nacionalnom nivou.

Komisija je saopštila da je cilj predloga, koji će tek biti podnijet Evropskom parlamentu i zemljama članicama na usvajanje, da se ujednači pravna osnova za aktivnosti antimonopolskih vlasti širom Unije, kao i da im se omoguće adekvatna finansijska sredstva, ljudski resursi, ali i ovlaštenja za efikasne postupke.

Predloženo je da se omogući prikupljanje relevantnih dokaza, poput prava da se pretražuju mobilni telefoni, laptopovi i tableti.

Brisel predlaže i mogućnost usklađenih programa olakšica za firme koje sarađuju, kako bi se podstakle kompanije da ukažu na podatke o ilegalnim kartelima.

Cilj Komisije je i da se garantuje da regulatori mogu da rade nezavisno, "bez naloga javnih ili privatnih organizacija".

Komisija za regulatore traži i adekvatnu mogućnost da se nametnu kazne za kršenje evropskih propisa, i spriječi izbjegavanje kazni korporativnim restrukturiranjem i radom u inostranstvu, navodi se u saopštenju.

Kako bi se to postiglo, predviđeno je da se uspostavi odgovornost kompanija majki i kompanija nasljednika, kao i mogućnost da se naplata kazni sprovede i u kompanijama koje nemaju sjedište na teritoriji zemlje koja je u pitanju.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je da antimonopolski propisi i tržišta bolje funkcionišu kada regulatori članica i Komisija zajedno rade, zbog čega je važno da se regulatorima omogući da nezavisno donose odluke i imaju na raspolaganju efikasno oruđe da zaustave prekršaje i kazne ih.

"A funkcionalno jedinstveno tržište je od koristi evropskim potrošačima i preduzećima", navela je ona.

Da bi se prijedlog usvojio potrebna je saglasnost Evropskog parlamenta i država članica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU