POKRENUTA ISTRAGA

EU istražuje 20 avioprijevoznika: Obmanjivali su putnike da imaju zelene letove?

09.05.2024. 14:15 / Izvor: HINA
AVIOPREVOZNICI

Evropska komisija objavila je da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu.

Evropska komisija objavila je da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ublažavanju utjecaja letova na okoliš.

EK je istragu pokrenuo u suradnji s regulatorima Belgije, Nizozemske, Norveške i Španjolske, ali glasnogovornik nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

Zrakoplovne kompanije moraju jasno navesti u kojoj se mjeri tvrdnje da se emisije ugljičnog dioksida iz letova mogu "amortizirati" klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva mogu potkrijepiti konkretnim znanstvenim dokazima.

"Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti točne informacije… Oni zaslužuju točne i znanstvene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje", navela je povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova u izjavi.

Nizozemski sud zaključio je u ožujku da je prijevoznik KLM doveo putnike u zabludu marketinškom kampanjom koja je trebala poboljšati ekološki imidž kompanije, podsjeća Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU