Kuvajćani u centru Sarajeva žele graditi Tehnološki park

18.02.2017. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Kuvajćani u centru Sarajeva žele graditi Tehnološki park

Ambasador države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Nasser Riden Thamer Almotairi posjetio je u petak Općinu Centar.

Ambasador države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Nasser Riden Thamer Almotairi posjetio je u petak Općinu Centar gdje ga je ugostio načelnik Općine Nedžad Ajnadžić koji je sa svojim gostom razgovarao o potencijalnim investicijama i budućoj saradnji koja se može ostvariti sa ovom bogatom zaljevskom zemljom.

Ovom prilikom Almotairi je kazao da je Općina Centar prva jedinica lokalne samouprave koju je on posjetio tokom svog mandata u ovoj zemlji i do sada je razgovarao sa predstavnicima viših nivoa vlasti.

"Zainteresovani smo za projekat izgradnje Tehnološkog parka koji treba da bude na području ove općine. Također imamo interes da na području Centra izgradimo jedan dječiji tematski park Kuvajta kao što smo to uradili u nekim drugim svjetskim metropolama. Postoji veliki interes građana Kuvajta kako za turistički obilazak BiH tako i za investiranje, zbog čega je potrebno pojednostaviti postojeće zakonske propise, kako bi potencijalnim investitorima olakšali proceduru ulaganja u projekte u Bosni i Hercegovini", objasnio je Almotairi.

Osim razgovora o projektu Tehnološkog parka, za čiju izgradnju je zainteresovan konzorcij IT kompanija, za koju je odabrana lokacija i priprema se potrebna dokumentacija, Ajnadžić je ovom prilikom uručio ambasadoru dokumente sa prezentacijama 20 aktuelnih projekata koji mogu biti realizovani na području središnje sarajevske općine.

"Mislim da ti projekti mogu biti od velikog interesa za međunarodne investitore i kao što ćete vidjeti, na njima je prezentacija projekata poput izgradnje poslovno-stambenih objekata u ekstra gradskoj zoni, izgradnja sportsko-rekreativnog i hotelskog kompleksa na Vranjačama, izgradnja podzemnih garaža, Doma za penzionere, hotela na Skenderiji. U parku Hastahana na Marijin dvoru na raspolaganju je 11 dunuma zemljišta gdje je pored ostalih sadržaja također planirana izgradnja podzemne garaže. O svim ovim pitanjima spremni smo razgovarati sa investitorima iz Kuvajta. Također sugerišemo da se investitori uključe u ovoj fazi projekata kada je moguća intervencija u prostorno-planskoj dokumentaciji", objasnio je Ajnadžić.

Na kraju susreta ambasadora Almotaria i načelnika Ajnadžića razgovarano je o mogućnosti izgradnje objekata u općini Centar za potrebe smještaja ambasade i rezidencije države Kuvajt u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije