Šest miliona eura za nastavak izgradnje Južne longitudinale

25.07.2016. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Šest miliona eura za nastavak izgradnje Južne longitudinale

Sredstva za nastavak izgradnje osigurala je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Amandman broj 1. Projektnog ugovora potpisao je danas direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda sa šefom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ianom Brownom, kojim ova banka obezbjeđuje dodatna sredstva u iznosu od šest miliona eura za završetak radova na Južnoj longitudinali.

"Nastavak Južne longitudinale podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice od raskrsnice ulica Zvornička i Hamdije Čemerlića u naselju Grbavica do raskrsnice kod pekare AS u naselju Hrasno, uključujući nastavak prema velikoj raskrsnici kod zgrade Suda BiH", kazao je ovom prilikom Drnda te dodao kako će na ovoj trasi  biti izgrađena dva kružna toka i to na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Zvornička i na spoju ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović.

Ova dva kružna toka planirana su tenderskom dokumentacijom, a direktor Drnda najavio je kako je moguće da će doći do izmjene projekta te da će biti urađen treći kružni tok kod stadiona Grbavica.

Po njegovim riječima, na dijelu gdje je potrebno izmjestiti zgradu, koja se nalazi u ulici  Zagrebačka privremeno će se izvršiti uklapanje u postojeće stanje, dok se ne steknu uslovi za izmještanje ovog stambenog objekta.

"Bolja prometna povezanost će ojačati lokalnu ekonomiju i podržati njenu regionalnu integraciju u skladu sa trenutnim ključnim strateškim prioritetima EBRD-a", istakao je Brown koji je podsjetio da Evropska banka sa Vladom Kantona Sarajevo pored toga što ulaže u razvoj saobraćajnica, zajedno radi i na pripremi projekta  rekonstrukcije vodovodne mreže.

On je naglasio kako su putevi arterije svake moderne ekonomije, a poboljšanje cestovne mreže omogućit će se sigurniji i udobniji promet i transport, te obećao da će EBRD nastaviti podržavati ovaj  projekt koji je važan za Kanton Sarajevo.

Nnakon potpisivanja ovog Amandmana, Direkcija za puteve KS će sa odabranim Izvođačem radova potpisati Ugovor koji je dužan da završi radove u roku od 365 dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije