Građani zbog kredita ostaju bez imovine, banke sve više aktiviraju hipoteke

16.04.2017. 08:49 / Izvor: Večernji List
Građani zbog kredita ostaju bez imovine, banke sve više aktiviraju hipoteke

Krediti za opću potrošnju prošle godine su iznosili 1,4 milijarde KM, što je za dva posto više u odnosu na godinu ranije.

Na osnovu naplate potraživanja, od ukupno 602.000 KM banke u Republici Srpskoj su prošle godine aktivirale hipoteke kod 35 građana koji nisu uredno izmirili svoje kreditne obveze.

Službena statistika pokazuje da je riječ o dužnicima koji su izgubili u utrci s otplatom kredita, zbog čega su ostali bez imovine, piše Blic.rs.

Iz Udruženja za zaštitu jamaca BiH kažu da se hipoteke aktiviraju i nad njihovom imovinom, često i prije nego što banke pokušaju namiriti kod dužnika.

"Apsurdno je da sudovi donose presude da se ide na imovinu jamca prije nego što se iscrpe sve mogućnosti naplate od dužnika. Međutim, i to se događa tako da se jamcima uzima namještaj i aktiviraju hipoteke nad imovinom. Međutim, građani su se dozvali pameti, pa sve rjeđe pristaju biti jamac otplate kredita, posebno kada je riječ o kupovini stana. Pored krize, i to je jedan od razloga zašto su stambeni krediti u stagnaciji", ističe član Upravnog odbora spomenutog udruženja Mika Nikić.

Službeni podaci također pokazuju da se sve manji iznosi kredita u RS-u osiguravaju nekretninama.

Krajem 2016. ukupna zaduženost u RS iznosila je 4,55 milijardi KM, od čega se na kredite osigurane nekretninama odnosilo 1,85 milijardi KM ili 40,5 posto ukupnih kredita.

"Krajem 2010. ukupni krediti bankarskog sektora iznosili su 3,9 milijardi KM. Na kredite osigurane nekretninama odnosilo se 2,2 milijarde KM ili 57 posto ukupnih kredita", kažu iz Agencije za bankarstvo RS.

Jedan od razloga je i to što u RS-u građani sve više uzimaju kredite za opću potrošnju, a sve manje za rješavanje stambenog pitanja ili pokretanje nekog biznisa.

Krediti za opću potrošnju prošle godine su iznosili 1,4 milijarde KM, što je za dva posto više u odnosu na godinu ranije. S druge strane, za kupovinu stanova građani su se prošle godine zadužili 531,1 milijun KM, približno isto kao 2015. godine.

Krediti za obavljanje djelatnosti iznosili su 121,1 milijun KM i 5 posto su manji u odnosu na godinu ranije. Ukupna prosječna zaduženost po stanovniku u RS prošle godine iznosila je 2.350 KM i povećana je za 41 KM u odnosu na 2015.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital