Srđan Šuput

Sve banke u Republici Srpskoj lani poslovale pozitivno

20.07.2023. 10:43 / Izvor: SRNA
banke

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput rekao je da su sve banke u ovom entitetu u prošloj godini poslovale pozitivno i da njihova dobit iznosi oko 140 miliona KM.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput rekao je da su sve banke u ovom entitetu u prošloj godini poslovale pozitivno i da njihova dobit iznosi oko 140 miliona KM.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaje o radu Agencije za bankarstvo RS za prošlu godinu, Šuput je naveo da je neto bilansna aktiva bankarskog sektora Republike Srpske krajem prošle godine iznosila oko 10 milijardi KM i veća je za dva odsto u odnosu na 2021. godinu. 

On je rekao da ukupni bilansni kapital iznosi 1,2 milijarde KM i veći je za 10 odsto, odnosno za 100 miliona KM, dok su ukupni krediti u prošloj godini veći za 87,8 miliona KM ili 1,5 odsto u odnosu na kraj 2021. godine. 

"Najveće učešće u ukupnim kreditima od 50,5 odsto i dalje imaju krediti dati stanovništvu, te privatnim preduzećima i društvima koji čine 32,8 odsto ukupnih kredita", istakao je Šuput. 

Prema njegovim riječima, zabilježen je rast kredita datih stanovništvu za 131,5 miliona KM ili pet odsto, javnim i državnim preduzećima za 88 miliona KM ili 37 odsto. 

Šuput je rekao da su nekvalitetni krediti manji za 13,3 miliona KM ili 5,9 odsto u odnosu na kraj 2021. godine, dok depoziti bilježe rast od 100 miliona KM u odnosu na kraj 2021. godine. 

On je naveo da je štednja stanovništva manja za 117 miliona KM u 2022. godini, što je posljedica pada depozita stanovništva u dvije banke, ističući da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen značajan rast depozita stanovništva u iznosu od 150 miliona KM i depozita privrednih subjekata. 

Šuput je rekao da je mikrokreditni sektor u Republici Srpskoj prošle godine pokazao svoj profitabilni kapital od 24,1 milion KM. 

Kada je riječ o aktivnostima na sprečavanju pranja novca, Šuput je naveo da su banke prošle godine prijavile ukupno 59 sumnjivih transakcija u iznosu od 17 miliona KM, dok je prijavljeno 157 sumljivih klijenata na pranje novca. 

On je rekao da je jedna od najvažnijih aktivnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske u prošloj godini bio uspješan postupak restrukturisanja Zberbanke Banjaluka koja je promijenila naziv u Atos banka Banjaluka. 

"Na ovaj način spasili smo više od 400 radnih mjesta, 20.000 klijenata banke, sačuvali oko 900 miliona KM bilansne aktive banke i zadržali finansijsku stabilnost Republike Srpske", zaključio je Šuput. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital