Na Dobrinji održana Treća ćetenijada u općini Novi Grad Sarajevo

27.03.2017. 15:03 / Izvor: Akta.ba

Ovu manifestaciju već treću godinu u općini Novi Grad organizira Udruženje građana 4T Tarevci iz Modriče.

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji večeras  je uz prisustvo brojnih građana održana ćetenijada, takmičenje u pravljenju tradicionalne bh. poslastice ćetenije.

Ovu manifestaciju već treću godinu u općini Novi Grad organizira Udruženje građana ˝4T˝ Tarevci iz Modriče u saradnji sa OPZ ˝Tarevci˝, Modriča, čiji se domaći poljoprivredni proizvodi uz proizvode ostalih zadruga iz šireg dijela BiH, mogu kupiti u ˝Bosanskoj tržnici˝.

Inače, manifestacija se održava na platou Bosanske tržnice, jer upravo Bosanska tržnica, promoviše bosanske vrijednosti. Prije svega, u Bosanskoj tržnici se tokom cijele godine mogu kupiti domaći proizvodi počev od Hercegovine, preko podrinja, pa sve do Posavine, a održavanje ćetenijede jedan je od načina da se promoviše sve što je naše bosansko.

Ovogodišnju manifestaciju je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad dr. Rusmir Baljić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu, a o nekadašnjim sijelima na kojima je pravljena ova poslastica, govorio je Enver Šadinlija, novinar, koji je snimajući radio i tv emisije o očuvanju narodne i muzičke tradicije i sam prisustvovao tim događajima.

Kiša koja je padala nije spriječila brojne građane da prisustvuju nesvakidašnjem druženju koje je održano uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, a uz degustaciju ćetenije i kahve iz velike Zlatne džezve.

Tradicija pravljenja ćetenije na bh. prostorima stara je više desetina godina, a da bi taj običaj sačuvali od zaborava, Udruženje „4T“ još od 2004. godine organizira takmičenja u pravljenju ćetenije na otvorenom.

U takmičenju je učestvovalo 15 ekipa iz Odžaka, Gradačca, Gračanice, Vukosavlja, Modriče, Tarevaca, Visokog, iz Sarajeva i općine Novi Grad. Prema ocjenama stručnog žirija najbolju ćeteniju napravila je ekipa MZ "Dobrinja C i D". Drugo mjesto osvojila je ekipa „Zlatne ruke moštranke“ iz Visokog, dok je trećeplasirana ekipa "Pribava" iz Gračanice. Specijalna nagrada pripala je ekipi Pete gimnazije i Udruženju "Behar". Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.

Sponzori manifestacije bili su „Sarajevski kiseljak“, „Vispak“ Visoko, mesna industrija ˝Menprom Tuzla˝ i AS Holding.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza