Saradnja Bit Alijanse i Elektrotehničkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saradnja Bit Alijanse i Elektrotehničkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva

17.06.2017. 09:30 / Izvor:

U interesu osnaživanja i razvoja informacijskog društva u BiH, generalni direktor Bit Alijanse, Armin Talić i dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Zoran Ljuboje, potpisali su memorandum o međusobnoj saradnji ove dvije institucije.

Sporazumom su se obavezali da će u duhu najbolje saradnje i dobre volje, međusobno sarađivati s ciljem osnaživanja, unaprjeđenja i razvoja informacijskog društva u Bosni i Hercegovini.

"Obrazovni sistem u BiH, opterećen zastarjelim sistemom dukacije, mladima uskraćuje praktični dio nastave i producira kadar bez odgovarajućih vještina koje su neophodne za uspješno realiziranje poslova. Studenti bi trebali pohađati nastavu koja će im omogućiti stjecanje najnovijih znanja iz oblasti informacijske tehnologije, te omogućiti rad na razvoju kompetencija koje im, kao budućim softver inženjerima nedostaju", izjavio je Armin Talić, generalni direktor udruženja Bit Alijansa.

Saradnja Bit Alijanse sa akademskom zajednicom, neophodna je kako bi se stvorili uvjeti za usklađivanje nastavnog programa fakulteta u skladu s razvojem tehnologije, ali i potrebama softverske industrije.

"Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je opredijeljen za saradnju s privredom u cilju unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja. Saradnja je naročito potrebna u tehničkim disciplinama i oblastima koje se vrlo brzo mijenjaju, kao što su informacijsko-komunikacijske tehnologije, zbog usklađivanja studijskih programa s potrebama tržišta rada, osiguravanja konkretnih projekata i prakse za studente, te razvoja programa kontinuirane edukacije", izjavio je prof. dr. Zoran Ljuboje, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kompanije koje su članice Bit Alijanse, sinergijom, brojnim projektima i programima, odlučne su u namjeri da osiguraju kvalitetnu edukaciju za mlade osobe, s ciljem razvoja znanosti, informacijske tehnologije i softverske industrije u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti