Značajan segment bh. ekonomije

Imaju li rezovi u IT sektoru na globalnom nivou uticaj na domaće IT kompanije

15.04.2023. 09:46 / Izvor: Fena
it sektor

Direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić izjavio je u intervjuu za Fenu da rezovi u IT sektoru na globalnom nivou nisu imali značajnijeg uticaja na domaće IT kompanije.

Direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić izjavio je u intervjuu za Fenu da rezovi u IT sektoru na globalnom nivou nisu imali značajnijeg uticaja na domaće IT kompanije.

Dodao je da se spomenuti rezovi odnose uglavnom na najveće svjetske tehnološke kompanije poput Twittera, Meta-e ili Google-a, koje su u posljednjih nekoliko mjeseci smanjile broj zaposlenih, svaka iz svojih razloga, ali uglavnom zbog smanjenja troškova i promjena poslovnih politika.

Maglajlić je naglasio da treba imati na umu da su te kompanije u vremenu pandemije COVID-19 značajno povećale svoj broj radnika.

"IT kao sektor je posljednjih decenija u konstantnoj ekspanziji te u cijelom svijetu vlada velika potražnja za stručnim IT kadrovima, pa tako vjerujem ni da bivši zaposlenici spomenutih svjetskih tehnoloških divova neće imati problem da nađu zaposlenje u drugim kompanijama", naveo je Maglajlić.

Istakao je da u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, postoji konstantna potražnja za IT kadrovima, te da još nije čuo za višak takvih kadrova.

"Nedostatak kvalifikovane radne snage nam je najveći problem. Iz obrazovnih institucija u BiH ne izlazi dovoljan broj kvalifikovane radne snage i zaista je potrebna reforma u ovom segmentu. Neophodno je osnivanje modernog fakulteta za informacione tehnologije, najprije na Univerzitetu u Sarajevu, a onda i na drugim javnim univerzitetima, a također je neophodno osnovati i stručne usmjerene IT srednje škole, te provesti ozbiljnu reformu u osnovnom i srednjem obrazovanju", smatra Maglajlić.

Osim što teško pronalaze nove kadrove, Maglajlić navodi da imaju i veliki problem da zadrže postojeće u BiH, s obzirom na činjenicu da od strane države ne postoji nikakav proaktivan pristup industriji koja je proglašena industrijom od strateškog značaja.

Pojasnio je da je većina bh. kompanija izvozno orijentisana i, kaže,  koliko zna, nije došlo do bilo kakvih ozbiljnijih padova ili otkazivanja narudžbi.

"Kao što sam rekao, globalni IT sektor je posljednjih decenija u konstantnoj ekspanziji i bilježi prosječan rast od 8 do 10 posto, čime se malo koja druga industrija može pohvaliti. U nekim državama koje ulažu napore i donose određene mjere za njegov ubrzan razvoj, taj rast je i znatno veći", rekao je Maglajlić.

Dodao je da još uvijek nemaju egzaktne podatke za 2022. godinu, ali prema određenim analizama koje rade domaći IT sektor je nastavio svoj snažan rast.

"U svakom slučaju, došlo je do značajnog povećanja prihoda, kao i broja zaposlenih i ovaj sektor sada predstavlja veoma značajan segment domaće ekonomije, naročito zbog činjenice da je prevashodno izvozno orijentisan. Procjenjujemo da je prihod na nivou sektora dosegao milijardu KM na nivou BiH, od čega je samo u Kantonu Sarajevo iznosio blizu 700 miliona KM", kazao je Maglajlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti