U Tuzli počeo stručni skup o parafiskalnim nametima

29.11.2016. 13:21 / Izvor: Akta.ba
U Tuzli počeo stručni skup o parafiskalnim nametima

Na današnjem skupu bit će predstavljena Analiza parafiskalnih naknada provedena na području 15 općina sjeveroistočne BiH.

Stručni skup o temi "Parafiskalni nameti - prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje" održava se danas u Tuzli u organizaciji Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Mostar.

Skup je okupio predstavnike Ministarstva razvoja i poduzetništva TK-a, općina, malih i srednjih preduzeća, udruženja privrednika te organizacije koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH.

Po riječima izvršnog direktora NBR-a Envera Sarvana na današnjem skupu bit će predstavljena Analiza parafiskalnih naknada provedena na području 15 općina sjeveroistočne BiH.

 Analiza je sačinjena  na osnovu istraživanja na području 12 općina TK-a, Grada Tuzle i općina Modriča i Odžak, u kojima su popisane sve parafiskalne naknade, koje se tiču komunalnih naknada i administrativnih i sudskih taksi itd.

"Analiza 15 općina je stručna  baza koju ćemo predstaviti općinama i zagovaramo da učine sve u njihovoj moći, da ako je moguće dio  parafiskalih naknada smanje ili ukinu i da u tom pogledu stvore povoljnije poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, a time i zapošljavanje", kazao je Sarvan.

Parafiskalni nameti su javni prihodi koji imaju karakter destiniranih javnih prihoda, koje propisuju različiti nivoi vlasti a koje plaćaju poslodavci, pojasnio je profesor na Ekonomskom fakultetu UNTZ Bahrija Umihanić, koji je danas predstavio urađenu Analizu.

Umihanić navodi da se parafiskalni nameti plaćaju za korištenje prirodnih resursa, kao što su vode, šume, a isto tako mogu biti kao naknade za obavljanje određenih administrativnih poslova, te da bi se  oni trebali trošiti za namjene za koje su prikupljeni.

Po njegovim riječima jedna od preporuka u urađenoj Analizi se odnosi na činjenicu da bi nivoi vlasti trebali prikupljene prihode koristiti namjenski, te  da treba uspostaviti veći nadzor korištenja tih javnih prihoda.

Ako bi se uspostavio odnos između prihoda i utroška, odnosno, između izdatka i koristi, onda to ne bi bilo opterećenje za privredne subjekte, smatra, navodeći da ako se danas daje novac za određeni prirodni resurs ili administrativnu taksu, sutra bi to  trebalo služiti poboljšanju poslovnog okruženja.

Umihanić navodi da su spomenuti nameti različiti po teritoriji BiH, odnosno da neko ko posluje u Tuzli ima različite parafiskalne namete od onog ko posluje u Zenici ili Mostaru, određeni su gradom ili kantonom kao višim nivoom vlasti, tek oni na nivou entiteta su jedinstveni za poslovne subjekte.

Skup je organiziran u okviru projekta "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru CSSP programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti