Poslan zahtjev za eksproprijaciju

Započele pripreme za izgradnju autoceste Orašje-Tuzla

21.03.2024. 13:00 / Izvor: Akta.ba
tuzla orašje

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su uputile zahtjev Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle.

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine su uputile zahtjev Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle, za dozvolu vršenja pripremnih radnji u svrhu eksproprijacije zemljišta za izgradnju autoceste Orašje – Tuzla, tačnije dionice Tuzla – Maoča, poddionice Čanići-Šićki Brod, kao i za izvođenje geotehničke misije G21.

Na ovaj način Grad Tuzla je informisan o planovima Autocesta Federacije BiH za izgradnju autoceste na spomenutom području, te da je u toku izrada Glavnog projekta za autocestu Orašje – Tuzla, dionica Tuzla-Maoča, faza II, kao i odgovarajuće studije.

Zahtjevom za dozvolu pripremnih radnji Autoceste Federacije BiH najavljuju uskoro i početak postupka eksproprijacije zemljišta na pomenutom području, te ističu da su već osigurana sredstva za pripremne radnje u skladu s Zakonom o eksproprijaciji Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon što završe Glavni projekat, zajedno sa elaboratima eksproprijacije, iste će uz zahtjev dostaviti Službi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Grada Tuzle.

Realizacija ovog infrastrukturnog projekta je veoma značajna za Tuzlu, ali isto tako projekat iziskuje određene pripremne i administrativne korake kako bi se osiguralo njegovo provođenje u skladu sa zakonskim procedurama.

Podsjećamo, Studija utjecaja na okoliš za dionicu Tuzla-Maoča bila je krajem prošle godine na javnom uvidu. Prema ranijim najavama Autocesta FBiH gradnja dijela autoceste od Tuzle do Maoče trebalo je da počne u drugoj polovini 2023. godine, a za te namjene Vlada Federacije BiH je osigurala 134 miliona KM.

Ovaj dio autoceste predstavlja Y krak koji se veže na Koridor 5C na jugu, odnosno na području Žepča te se na Orašju veže na panevropski koridor koji prolazi kroz Hrvatsku. Također, ova autocesta će imati i konekciju sa jadransko-jonskom autocestom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije