EU / EKONOMIJA

"Lufthansa" odbacila uslove EU za predloženu finansijsku pomoć

27.05.2020. 18:21 / Izvor: SRNA

Nadzorni odbor njemačke aviokompanije "Lufthansa" odbacio je danas uslove koje je navela EU za predloženu finansijsku pomoć države.

Odbor, od kojeg se očekivalo da će prihvatiti i potpisati pomoć, odbio je zahtjeve EU da se "Lufthansa" odrekne poletnih i sletnih dijelova na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, gdje ima dvotrećinski udio.

"Lufthansa" je saopštila da plan pomoći i dalje ostaje jedina pouzdana alternativa nesolventnosti i da će se pregovori nastaviti oko zahtjeva EU koji bi oslabili sposobnost kompanije da otplati dugovanja.

"Lufthansa" je početkom sedmice saopštila da se njemačka administracija saglasila da će preuzeti akcionarska mjesta bez prava glasa za 5,7 milijarde eura uz tri milijarde eura kredita i 300 miliona eura od kupovine akcija.

Time bi administracija dobila 20 odsto udjela u kompaniji i dva mjesta u Bordu direktora.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je, nakon objave odluke odbora, izrazio očekivanje da će Brisel odobriti paket.

Prema njegovim riječima, nije samo u interesu Njemačke već i EU da se izbjegne rasprodaja strateških interesa u industrijskom sektoru.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU