EU

Recesija u zoni eura sve dublja

15.02.2013. 09:43 / Izvor: Glas Srpske
Recesija u zoni eura sve dublja

Recesija u eurozoni sve je dublja, budući da je ekonomija tog monetarnog bloka u četvrtom kvartalu potonula za 0,6 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je pala za 0,1 odsto, saopštio je Evropski zavod za statistiku, Eurostat.

Recesija u eurozoni sve je dublja, budući da je ekonomija tog monetarnog bloka u četvrtom kvartalu potonula za 0,6 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je pala za 0,1 odsto, saopštio je Evropski zavod za statistiku, Eurostat.

U saopštenju se navodi da je privreda 17 zemalja članica eurozone u drugom kvartalu 2012. potonula za 0,2 odsto, što znači da je zabilježena recesija u tri uzastopna tromjesečja, zbog dužničke krize koja je dovela do slabljenja privrede i rasta nezaposlenosti, javile su agencije.

U poređenju sa četvrtim kvartalom 2011, privreda je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu potonula za 0,9 odsto.

Na nivou 27-člane Evropske unije bruto domaći proizvod (BDP) iz četvrtog kvartala je smanjen za 0,5 odsto na mjesečnom i 0,6 odsto na godišnjem nivou.

Eurostat dodaje da je na nivou cijele prošle godine zabilježen negativan privredni rast od 0,5 odsto u eurozoni i 0,3 odsto u EU.

Statistički zavodi objavili su juče da su njemačka i francuska privreda zabilježile izražen pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2012. te da je stanje u Italiji lošije nego što se očekivalo.

Njemačka privreda imala je najlošije tromjesečje od 2009, kada je svijetom harala finansijska kriza. Berlin posebno brine podatak da je najveći teg za privredu bio izvoz, inače njegov glavni pokretač.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim zemljama. BDP Portugalije je 2012. smanjen za 3,2 odsto, poslije pada privrednog rasta u četvrtom tromjesečju prošle godine od 1,8 odsto. Češka privreda je u četvrtom tromjesečju prošle godine oslabila za 0,2 odsto u odnosu na treći kvartal, tako da ova zemlja i dalje ostaje u recesiji.

"U prevazilaženju dužničke krize u eurozoni postignut je preokret nabolje", ocijenio je guverner Nacionalne banke Austrije, Evelad Novotni.  On je, u intervjuu austrijskom dnevniku "Salcburger nahrihten", kazao da su nestala očekivanja da će eurozona doživjeti krah.

I rizik da će Grčka biti primorana da napusti eurozonu značajno je smanjen, a banka Grčke očekuje da će se privreda te zemlje vratiti na put rasta sredinom 2014. godine.

Holandija

Privreda Holandije je u recesiji, jer je njen bruto domaći proizvod smanjen i u četvrtom tromesečju 2012. za 0,2 odsto,  saopštio je Statistički zavod Holandije CBS.  

"Ovo je drugi uzastopni tromjesečni pad BDP-a Holandije u posljednjih šest mjeseci, što je znak da je zemlja ušla u recesiju", saopštio je zavod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU