EU / SVIJET

Sankcije Moskvi štetile bi evropskoj privredi

07.03.2014. 11:46 / Izvor: SRNA

Evropska privreda pretrpiće značajne posljedice ako EU odluči da suspenduje izdavanje viza ruskim državljanima, koji su na prvom mjestu po posjetama brojnim evropskim državama, ocijenila je Unija ruskih turističkih organizacija.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija-Margaljo rekao je da postoji mogućnost privremene suspenzije viza za Ruse, kao vid sankcionisanja Moskve zbog uloge u događajima u Ukrajini.

Unija je ovu izjavu okarakterisala kao nemarnu i nepoštenu, imajući u vidu da se bliži sezona godišnjih odmora, kao i veliki broj prodatih putovanja za Evropu.

Iz Unije napominju da treba imati u vidu da je 2013. godine države EU posjetilo blizu 19 miliona Rusa, od čega 7,7 miliona turista.

U Španiji je priliv ruskih turista mnogo veći nego turista iz ostalih država.

Prema podacima ruskog zavoda za statistiku, više od milion Rusa provelo je prošle godine odmor u Španiji.

Prošle godine u Španiji je registrovano povećanje broja turista za 5,6 odsto, dok je broj ruskih turista povećan za oko 32 odsto, prenosi RIA "Novosti".

Rusija je među tri države čiji turisti najduže borave u mađarskim i austrijskim hotelima, a u Grčkoj broj Rusa je 2013. godine povećan za 70 odsto i prelazi milion ljudi.

Rusi su među prvima na listi onih koji najviše troše tokom boravka u inostranstvu.

Špansko Ministarstvo turizma navelo je da su Rusi u ovoj zemlji ostavili 47 odsto više novca nego turisti iz ostalih država.

Jedan ruski turista u prosjeku u Španiji za dan potroši 159 eura, dok turisti iz ostalih država u prosjeku potroše dnevno 108 eura.

Ruski turisti su 2012. godine donijeli španskoj privredi zaradu od 1,8 milijardi eura, a Italiji 1,2 milijarde eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU