EU / FONDOVI

Slovenci razvijaju mrežu "pametnih sela"

28.08.2018. 08:08 / Izvor: Agencija Anadolija

Tri općine u Sloveniji koje se nalaze uz rijeku Savu - Krško, Sevnica i Brežice, dobile su po 68.000 eura poticaja za projekat "Pametna sela budućnosti" iz Evropskog fonda za ruralni razvoj.

Agencija za razvoj poljoprivrede i sela Slovenije saopćila je da je cilj projekta potaknuti mlade osobe da ostanu živjeti i raditi na selu.

Općine će ovim sredstvima finansirati projekte iz koncepta "evropskog pametnog sela", kao što su povezivanje lokalnih proizvođača hrane s potrošačima, kursevi u oblasti digitalne tehnologije, obrazovanje i edukacija mladih kako bi ostali na selu, jačanje međugeneracijske solidarnosti kao i pružanje pomoći osobama lošijeg socijalnog stanja.

"Projekat 'Pametna sela budućnosti', u koji se uključuje sve više općina iz ruralnih pokrajina u Sloveniji, među osnovnim ciljevima ima i sprječavanje negativnog demografskog uticaja globalizacije na sela, jačanje uslužne djelatnosti za stanovnike ruralnih područja te smanjenje sve prisutnijeg trenda iseljavanja mladih u grad ili inozemstvo", naveli su iz Nacionalne agencije za razvoj poljoprivrede i sela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU