EU

Velika potražnja za grčkim obveznicama

12.04.2014. 10:26 / Izvor: Ceppei

Interes za prvim izdanjem grčkih obveznica u četiri godine bio je snažan, ustvrdili su grčki dužnosnici, ističući da je vrijednost ponuda osam puta premašila ciljani iznos.

Atena je izdala petogodišnju obveznicu u iznosu tri milijarde eura, uz kamatu od samo 4,95 posto. Izdanje je privuklo ponude čija je ukupna vrijednost premašila 20 milijardi eura, a odazvalo se više od 550 ulagača. Vlada je najavila da aukcijom želi prikupiti 2,5 milijardi eura.

Potražnja je najmanje osam puta premašila ponudu, ustvrdio je ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelosnakon sastanka s premijerom.

Atena se tako vratila na tržišta kapitala prvi puta od 2010. iako je jučerašnjom aukcijom tek ispitivala teren uoči planiranih većih izdanja. U međuvremenu su podmirivali potrebe za finansiranjem kreditima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od oko 220 milijardi eura, a izdali su i trezorske zapise u ukupnom iznosu oko 15 milijardi eura.

Proteklih su se tjedana prinosi na grčke 10-godišnje obveznice smanjili na oko šest posto, s oko 40 posto koliko su iznosili prije dvije godine kada je država nametnula značajne gubitke privatnim vlasnicima obveznica u sklopu restrukturiranja 130 milijardi eura duga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU