Elektronsko podnošenje KIF-a i KUF-a pomoću informacionog sistema ImelBIS

Finansije i konsalting

Elektronsko podnošenje KIF-a i KUF-a pomoću informacionog sistema ImelBIS

20.04.2020 08:14:58 / Izvor: Akta.ba

Dobrodošli u nadograđenu digitalnu komunikacije sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH. Doba digitalizacije su već odavno stigla, u neke zemlje prije u neke kasnije, zato ne trebamo bježati od ovog oblika transformacije. Digitalni preobražaj istina da će transformisati poslovanja, procese i sposobnosti ali ima za cilj potpuno iskorištenje raspoloživih resursa i unapređenje.

Danas, u vremenu pandemije itekako smo se mogli uvjeriti u moć i značaj digitalne transformacije. No, zadržimo se na digitalnoj transformaciji e-Evidencije UIO BiH.

Ko su lica ovlaštena za dostavljanje elektronskog KIF-a i KUF-a?

Tokom 2020. godine svi obveznici, koji su u sistemu PDV-a u BiH, imaju obavezu da elektronski dostavljaju evidenciju o nabavkama (KUF) i evidenciju o isporukama (KIF) na elektronski portal UIO BiH.

e-Evidenciju dostavlja obveznik, putem svog primarnog ili sekundarnog korisnika, posredstvom e-portala UIO BiH. Primarni korisnik elektronskih usluga UIO predstavlja odgovorno lice dok sekundarni korisnik elektronskih usluga UIO predstavlja fizičko lice koje imenuje primarni korisnik obveznika u skladu sa Uputstvom o registraciji korisnika elektronskih usluga UIO.

Kada počinje obaveza dostave elektronske evidencije KIF-a i KUF-a?

Obavezno podnošenje elektronskog KUF-a i KIF-a stupa na snagu od januara 2021. godine. Obveznik dostavlja e-Evidenciju do 20-tog u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Međutim, obveznici trebaju krenuti na vrijeme i ne trebaju dozvoliti da 5 do 12 počnu razmišljati o elektronskoj evidenciji kada već bude kasno i penali počnu sustizati.

Podaci iz knjigovodstvenih evidencija o nabavkama i isporukama dostavljaju se u odvojenim datotekama i to: datoteka za nabavke i datoteka za isporuke.

Koji je način i format dostavljanja elektronske evidencije kroz ImelBIS?

Imel podržava rad korisnika i kontinuirano prati izmjene zakonodavstva FBiH, RS i BD koje ugrađuje u informacioni sistem ImelBIS.

Korisnicima ImelBIS softvera već smo omogućili da knjige ulaznih i izlaznih računa dostavljaju u elektronskoj formi Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

U meniju PDV Prijava – Ostale obrade sistema ImelBIS smještene su 2 nove opcije:

– Ulazni računi eKUF i

– Izlazni računi eKIF

Šta čini sadržaj dokumenta elektronskog KIF-a i KUF-a

Elektronsko podnošenje KUF-a i KIF-a iz ImelBIS-a prilagođeno je traženom obliku – .csv formatu.

Datoteka e-Evidencija vezana za nabavke sadrži podatke, vezane za sve nabavke obveznika dok datoteka e – Evidencija vezana za isporuke sadrži sve podatke, vezane za isporuke obveznika za određeni porezni period.

Nakon pokretanja opcija eKUF i eKIF kreirani su dokumenti koji su sačuvani na definisanju putanju i omogućeno je pregledanje istih.

Nakon što korisnik ImelBIS-a pošalje podatke, UIO je obavezna da primarnom ili sekundarnom korisniku za obveznika potvrdi prijem e-Evidencije ili da pošalje obaviještenje o nemogućnosti učitavanja podataka.

Da li su nove verzije softvera dostupne za sve korisnike?

Nove verzije softvera ImelBIS dostupne su za sve korisnike koji imaju Ugovor o saradnji kao i svim novim potencijalnim klijentima.

Korisnicima ImelBIS sistema nova opcija softvera bit će omogućena nakon update sistema ImelBIS.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting