al
Elektronsko podnošenje KIF-a i KUF-a pomoću informacionog sistema ImelBIS

Finansije i konsalting

Elektronsko podnošenje KIF-a i KUF-a pomoću informacionog sistema ImelBIS

20.04.2020 08:14:58 / Izvor: Akta.ba

Dobrodošli u nadograđenu digitalnu komunikacije sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH. Doba digitalizacije su već odavno stigla, u neke zemlje prije u neke kasnije, zato ne trebamo bježati od ovog oblika transformacije. Digitalni preobražaj istina da će transformisati poslovanja, procese i sposobnosti ali ima za cilj potpuno iskorištenje raspoloživih resursa i unapređenje.

Danas, u vremenu pandemije itekako smo se mogli uvjeriti u moć i značaj digitalne transformacije. No, zadržimo se na digitalnoj transformaciji e-Evidencije UIO BiH.

Ko su lica ovlaštena za dostavljanje elektronskog KIF-a i KUF-a?

Tokom 2020. godine svi obveznici, koji su u sistemu PDV-a u BiH, imaju obavezu da elektronski dostavljaju evidenciju o nabavkama (KUF) i evidenciju o isporukama (KIF) na elektronski portal UIO BiH.

e-Evidenciju dostavlja obveznik, putem svog primarnog ili sekundarnog korisnika, posredstvom e-portala UIO BiH. Primarni korisnik elektronskih usluga UIO predstavlja odgovorno lice dok sekundarni korisnik elektronskih usluga UIO predstavlja fizičko lice koje imenuje primarni korisnik obveznika u skladu sa Uputstvom o registraciji korisnika elektronskih usluga UIO.

Kada počinje obaveza dostave elektronske evidencije KIF-a i KUF-a?

Obavezno podnošenje elektronskog KUF-a i KIF-a stupa na snagu od januara 2021. godine. Obveznik dostavlja e-Evidenciju do 20-tog u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Međutim, obveznici trebaju krenuti na vrijeme i ne trebaju dozvoliti da 5 do 12 počnu razmišljati o elektronskoj evidenciji kada već bude kasno i penali počnu sustizati.

Podaci iz knjigovodstvenih evidencija o nabavkama i isporukama dostavljaju se u odvojenim datotekama i to: datoteka za nabavke i datoteka za isporuke.

Koji je način i format dostavljanja elektronske evidencije kroz ImelBIS?

Imel podržava rad korisnika i kontinuirano prati izmjene zakonodavstva FBiH, RS i BD koje ugrađuje u informacioni sistem ImelBIS.

Korisnicima ImelBIS softvera već smo omogućili da knjige ulaznih i izlaznih računa dostavljaju u elektronskoj formi Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

U meniju PDV Prijava – Ostale obrade sistema ImelBIS smještene su 2 nove opcije:

– Ulazni računi eKUF i

– Izlazni računi eKIF

Šta čini sadržaj dokumenta elektronskog KIF-a i KUF-a

Elektronsko podnošenje KUF-a i KIF-a iz ImelBIS-a prilagođeno je traženom obliku – .csv formatu.

Datoteka e-Evidencija vezana za nabavke sadrži podatke, vezane za sve nabavke obveznika dok datoteka e – Evidencija vezana za isporuke sadrži sve podatke, vezane za isporuke obveznika za određeni porezni period.

Nakon pokretanja opcija eKUF i eKIF kreirani su dokumenti koji su sačuvani na definisanju putanju i omogućeno je pregledanje istih.

Nakon što korisnik ImelBIS-a pošalje podatke, UIO je obavezna da primarnom ili sekundarnom korisniku za obveznika potvrdi prijem e-Evidencije ili da pošalje obaviještenje o nemogućnosti učitavanja podataka.

Da li su nove verzije softvera dostupne za sve korisnike?

Nove verzije softvera ImelBIS dostupne su za sve korisnike koji imaju Ugovor o saradnji kao i svim novim potencijalnim klijentima.

Korisnicima ImelBIS sistema nova opcija softvera bit će omogućena nakon update sistema ImelBIS.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting