Gastroskopija i kolonoskopija u Poliklinici Srce Sarajeva

Ljepota i zdravlje

Gastroskopija i kolonoskopija u Poliklinici Srce Sarajeva

19.08.2020 13:01:31 / Izvor: Akta.ba

Gastroskopija i kolonoskopija predstavljaju endoskopske metode i kao takve predstavljaju dijagnostičke metode pregleda unutrašnjih tkiva uz pomoć cijevi za posmatranje (fiberendoskop).

  • Pregled gastroenterologa 50KM
  • Gastroskopija bez anestezije 100KM
  • Gastroskopija sa anestezijom 190KM
  • Kolonoskopija bez anestestezije 190KM
  • Kolonoskopija sa anestestezijom 280KM
 
Gastroskopija i kolonoskopija u Poliklinici Srce Sarajeva!

Gastroskopija i kolonoskopija predstavljaju endoskopske metode i kao takve predstavljaju dijagnostičke metode pregleda unutrašnjih tkiva uz pomoć cijevi za posmatranje (fiberendoskop). Pregled gastroenterologa 50KM Gastroskopija bez anestezije 100KM Gastroskopija sa anestezijom 190KM Kolonoskopija bez anestestezije 190KM Kolonoskopija sa anestestezijom 280KM Kad prođe kroz usta, endoskop se može koristiti za ispitivanje jednjaka (ezofagoskopija), želuca (gastroskopija) i tankog crijeva (gornja gastrointestinalna endoskopija). Kada prođe kroz anus, endoskop se može koristiti za ispitivanje rektuma i donjeg dijela debelog crijeva (sigmoidoskopija) i čitavog debelog crijeva (kolonoskopija). Endoskopi se u promjeru kreću od oko 0,5 cm do 1 cm, a po dužini od oko 30,5 cm do 5 puta više. Fiberendoskopski videosistemi omogućuju da endoskopi budu savitljivi a imaju izvor svjetla i sistem za gledanje. Mnogi su endoskopi opremljeni i s malom štipaljkom da se uzme uzork tkiva i električnom sondom da se razori nenormalno tkivo. Liječnici/doktori mogu uz pomoć endoskopa imati dobar uvid u površinu sistema za varanje ili gastrointestinalnog sistema. Mogu vidjeti područja nadražaja, vrijedove/čireve/ulkuse, upalu i rast nenormalnog tkiva. Obično mogu uzimati i uzorke za ispitivanje. Endoskopi se mogu koristiti i u terapijske svrhe. Kroz mali kanal u endoskopu liječnik/doktor može provući različite tipove instrumenata. Elektrokauterizacijom se može zatvoriti krvna žila/sud i zaustaviti krvarenje ili ukloniti male novotvorine, a iglom se može injicirati lijekove u varikse jednjaka i zaustaviti njihovo krvarenje. Prije nego što joj je endoskop prošao kroz usta, osoba obično ne smije nekoliko sati uzimati hranu. Hrana u želucu može liječniku/doktoru omesti pregled, a može se i povratiti tokom postupka. Prije endoskopije rektuma i kolona osoba obično uzima laksative i dobiva klizmu da se potpuno očisti od stolice. Komplikacije zbog endoskopije su relativno rijetke. Premda endoskopi mogu ozlijediti ili čak probušiti dijelove sistem za varenje, oni češće uzrokuju samo nadražaj unutrašnje površine crijeva i malo krvarenje. INDIKACIJE za gastroskopiju: epigastrični bol, gorušica, piroza, otežano gutanje, povraćanje krvi, praćenje zacijeljivanje uplanih promjena, ulkusa, praćenje metaplazija, polipa itd. INDIKACIJE za kolonoskopiju: preventivni pregled za muškarce i žene nakon 40 godine života u sklopu otkrivanja karcinoma debelog crijeva, svježa krv u stolici ili okultno krvarnje otkriveno hemokult testom, bolovi u stomaku, neredovna stolica, učestalo nadimanje itd. #gastroskopija #kolonoskopija #poliklinikasrcesarajeva ----------------------------------------------------------------------------- Za naručivanje za gastroskopski, kolonoskopski pregled sa ili bez analgosedacije, te za pregled gastroentrologa, kao i za više informacija o pripremi za pomenute preglede kontaktirajte naše ljubazno osoblje na telefone: ☎️☎️☎️ 033-871-566 📱📱📱 062-008-064

Posted by Poliklinika "Srce Sarajeva" on Tuesday, August 18, 2020

Kad prođe kroz usta, endoskop se može koristiti za ispitivanje jednjaka (ezofagoskopija), želuca (gastroskopija) i tankog crijeva (gornja gastrointestinalna endoskopija). Kada prođe kroz anus, endoskop se može koristiti za ispitivanje rektuma i donjeg dijela debelog crijeva (sigmoidoskopija) i čitavog debelog crijeva (kolonoskopija).

Endoskopi se u promjeru kreću od oko 0,5 cm do 1 cm, a po dužini od oko 30,5 cm do 5 puta više. Fiberendoskopski videosistemi omogućuju da endoskopi budu savitljivi a imaju izvor svjetla i sistem za gledanje. Mnogi su endoskopi opremljeni i s malom štipaljkom da se uzme uzork tkiva i električnom sondom da se razori nenormalno tkivo.

Liječnici/doktori mogu uz pomoć endoskopa imati dobar uvid u površinu sistema za varanje ili gastrointestinalnog sistema. Mogu vidjeti područja nadražaja, vrijedove/čireve/ulkuse, upalu i rast nenormalnog tkiva. Obično mogu uzimati i uzorke za ispitivanje. Endoskopi se mogu koristiti i u terapijske svrhe. Kroz mali kanal u endoskopu liječnik/doktor može provući različite tipove instrumenata. Elektrokauterizacijom se može zatvoriti krvna žila/sud i zaustaviti krvarenje ili ukloniti male novotvorine, a iglom se može injicirati lijekove u varikse jednjaka i zaustaviti njihovo krvarenje.

Prije nego što joj je endoskop prošao kroz usta, osoba obično ne smije nekoliko sati uzimati hranu. Hrana u želucu može liječniku/doktoru omesti pregled, a može se i povratiti tokom postupka. Prije endoskopije rektuma i kolona osoba obično uzima laksative i dobiva klizmu da se potpuno očisti od stolice.

Komplikacije zbog endoskopije su relativno rijetke. Premda endoskopi mogu ozlijediti ili čak probušiti dijelove sistem za varenje, oni češće uzrokuju samo nadražaj unutrašnje površine crijeva i malo krvarenje.

INDIKACIJE za gastroskopiju: epigastrični bol, gorušica, piroza, otežano gutanje, povraćanje krvi, praćenje zacijeljivanje uplanih promjena, ulkusa, praćenje metaplazija, polipa itd.

INDIKACIJE za kolonoskopiju: preventivni pregled za muškarce i žene nakon 40 godine života u sklopu otkrivanja karcinoma debelog crijeva, svježa krv u stolici ili okultno krvarnje otkriveno hemokult testom, bolovi u stomaku, neredovna stolica, učestalo nadimanje itd.

Za naručivanje za gastroskopski, kolonoskopski pregled sa ili bez analgosedacije, te za pregled gastroentrologa, kao i za više informacija o pripremi za pomenute preglede kontaktirajte ljubazno osoblje Poliklinike Srce Sarajeva na telefone:

+387 33 871 566 +387 62 008 064

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje