al
Kasna berba - Zavodljivo poluslatko bijelo vino

Turizam i gastro

Kasna berba - Zavodljivo poluslatko bijelo vino

19.03.2020 09:03:00 / Izvor: Akta.ba

Kasna berba Poluslatko bijelo vino

Zavodljivo poluslatko bijelo vino dobijeno od vrhunske sorte grožđa Sauvignon Blanc. Kompotasti tonovi su prvo što nas asocira kada pomirišemo ovo vino i to na prvom mjestu breskve i kajsije, a kasnije nam se javljaju i miris lubenice i slatke dinje.

Sorta grožđa

Sauvignon Blanc sorta vodi porijeklo iz Francuske i jedna je od najstarijih poznatih sorti vinove loze u svijetu. Popularnost Sauvignon sorte u svijetu je u stalnom porastu, pa se na globalnom nivou po zastupljenosti sve više približava neprikosnovenom Chardonnayu i čak ozbiljno prijeti da ga ugrozi. Sorta se odlikuje visokom bujnošću čokota, a grožđe sazrijeva relativno rano te je trenutak berbe presudan za aromatski potencijal vina.

Savjet

Naše poluslatko vino je najbolje poslužiti u posebnim čašama, koje se od običnih vinskih čaša razlikuju po tome što su manje i uže, uz različite deserte. Bitno je samo da vino bude slađe od slatkiša, jer ćete inače teško osjetiti ukus vina.

 

Podsjećamo, Vinarija Pajić izgrađena je 2017. godine na prvim obroncima Majevice na 160 m nadmorske visine.

Prostor za degustaciju ima sve potrebno da bi uživali u isprobavanju vina, a pogled sa terase doprinosu potpunom užitku.

Priča o vinogradima Vinarije Pajić počela je 2013. godine. Prvi vinograd je zasađen na površini od 1,5HA u selu Bukvik, 14km od Brčkog, sa sortama chardonnay, sauvignon blanc i merlot. Iduće godine je zasađeno još 0,7 HA sa istim sortama grožđa.

Druga faza razvoja je učinjena podizanjem vinograda na području sela Ražljevo gdje su 2018. godine zasađeni na 2,7HA chardonnay, sauvignon blanc, merlot i hamburg muscat.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro