al
Mercedes-Benz CLA vozilo koje pobuđuje najviše emocija u svojoj klasi

Auto, moto i nautika

Mercedes-Benz CLA vozilo koje pobuđuje najviše emocija u svojoj klasi

14.02.2019 09:53:08 / Izvor: Akta.ba

Novi Mercedes-Benz CLA ne samo da je vozilo koje pobuđuje najviše emocija u svojoj klasi, ono je također izuzetno inteligentno:

Zahvaljujući MBUX sistemu, Mercedes-Benz je doveo do revolucije u načinu na koji se upravlja I komunicira sa vozilom, počev od uvođenja na tržište A-Klase. Nova generacija CLA modela je razvijana dalje po pitanju inteligencije automobila i pokazuje još veći nivo emotivnosti I sportskog duha od svog prethodnika. Ove karakteristike u suradnji sa novim operativnim sustavom postavljaju nove standard za cjelokupnu klasu vozila. Kao  sa četvoro vrata, novi CLA će Vas zainteresovati svojim čistim zavodljivim dizajnom kojim postavlja nove standarde u okviru DNA dizajna 'senzualne čistote' (sensual purity). Svojim savršenim proporcijama koje su zasnovane na prvim skicama model CLA impresionira: dug, izduženi poklopac motora, kompaktna kabina, širok trag točkova sa istaknutim lukovima koševa točkova i sa Mercedes tipičnim GT zadnjim delom vozila.

Na putu ka serijskoj proizvodnji, aerodinamika novog CLA je prošla kroz značajno duži period optimizacije u odnosu na prethodni model u formi simulacija, prije nego što su prva mjerenja izvršena u zračnom tunelu. Ovo je bilo moguće izvršiti zahvaljujući većem kapacitetu računara, kao i svakako većem iskustvu rada sa alatima za simulaciju i njihovom najefikasnijom i najboljom upotrebom u razvojnom procesu.

CLA posjeduje najnovije pomoćne sustave za vožnju koji rade u suradnji sa vozačem i stoga osiguraavaju najviši nivo aktivne sigurnosti u ovom segmentu uz funkcije sustava koje su preuzete sa S-Klase.

Na prezentaciji tokom sajma u Las Vegas-u, biće izložen model CLA 250 sa najsnažnijim četvorocilindričnim benzinskim motorom (165 kW/225 kS, 350 Nm) sa 7G-DCT mjenjačkim prijenosom sa dva kvačila.

Do trenutka uvođenja na tržište biće dostupan širok izbor dizel i benzinskih motora sa manuelnim ili menjačem sa dva kvačila(DCT) kao i sa 4MATIC pogonom na sve točkove.

Auto-Lijanovići d.o.o. Mostar - Ovlaštena prodaja i servis Mercedes-Benz vozila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika