Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Međunarodna naučno - stručna konferenciju SFERA 2017: Tehnologije betona

14.03.2017. 14:49 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna naučno - stručna konferenciju pod nazivom "Sfera 2017: Tehnologije betona" bit će održana 23. i 24. marta 2017. godine u tehnološkom parku Intera u Mostaru. Konferenciju organizuje kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko- arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu, te uz potporu: Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlade HNŽ/K, i Grada Mostara.

Konferencija će početi u 10 i 30, a bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata. Konstruktivni sistem objekta, kao i materijalizacija istog je jedna od najbitnijih osobina svakog objekta, te korištenja istog. Proizvodnja, transport, ugradnja, te njega betona kao i materijala za završnu obradu betona su od ključnog značaja za budući identitet objekta u prostoru, stabilnost, kao i njegovo redovno održavanje. Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja u cilju poboljšanja ugodnosti  korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema.

Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju naučna i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj diskusije  jeste razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se prezentuju naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Osim predavanja, interaktivnih dijaloga, te predstavljanja učesnika i zbornika radova, konferencija će također biti i izložbenog karaktera naših sponzora i partnera. Na konferenciji će učestvovati  više od dvadeset kompanija s izložbenim dijelom i okupit će više od četiri stotine učesnika iz regije. Konferenciji će prisustvovati brojni politički dužnosnici iz BiH.

Gostujući predavači na konferenciji su:

Certifikacija građevinskih proizvoda - betona i betonskih proizvoda,

prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Tehnička harmonizacija standarda u Bosni i Hercegovini – uredba o građevinskim proizvodima

prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu

 Primjene EU regulative u RH, specijalne vrste betona

Renato Rajzer, IGH Institut Zagreb

Eurokodovi - Izazov savremenog graditeljstva u BiH

Prof dr. Sanin Džidić, IBU EDU

Certificiranje betonara prema EN206-1,

Zehrina Begić, GIT Institut Tuzla

Ulaz za goste konferencije je slobodan uz obaveznu registraciju putem linka:

http://2017.sfera.ba/registracija/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave