"Nova Ilidža" - historijski projekat za cijelu BiH

11.08.2014. 15:19 / Izvor: eKapija.ba
'Nova Ilidža' - historijski projekat za cijelu BiH

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izjavio je da je "Nova Ilidža“ historijski projekt za cijelu BiH, koji nudi samoodrživost, uređene parkove, šetnice, raznolikost sadržaja, nove kvalitete stanovanja, regionalne poslovne centre i luksuzne smještajne kapacitete.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić  izjavio je da je "Nova Ilidža“ historijski projekt za cijelu BiH, koji nudi samoodrživost, uređene parkove, šetnice, raznolikost sadržaja, nove kvalitete stanovanja, regionalne poslovne centre i luksuzne smještajne kapacitete.

"Općinsko vijeće je na prošloj sjednici usvojilo Prijedlog odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Nova Ilidža 1",“Nova Ilidža 2" i "Nova Ilidža 3". To je historijski projekt ne samo za Ilidžu, projekt "Nova Ilidža" je historijski projekat za cijelu BiH", kazao je Memić u intervjuu koji prenosi Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

Memić je dodao da se u bh. medijima može prepoznati promocija najavljenog projekta "Beograd na vodi“, te da je premijer Vučić ubjedljivo pobijedio na parlamentarnim izborima na račun obećanja da će brzo početi izgradnju projekta „ Beograd na vodi“, "dok mi u Bosni i Hercegovini zbog jako loše klime koja vlada u medijskom prostoru trebamo šutjeti o dobrim stvarima koje radimo i o stvarima koje prije svega nisu samo puko obećanje, nego su i vrlo izvjesne".

"Vjerujte da su investitori iz Kuvajta tražili od mene da ne idem u javnost sa projektom "Nova Ilidža" jer ne žele da budu u poziciji u kojoj ih medijski linčuju kao što su ranjih godina doživjeli investitori Al Shiddi ili Bosmal. Mnogo je stvari koje trebamo korigovati na sebi i kao individue, a isto tako i kao društvo", kazao je Memić.

Na pitanje kako Općina Ilidža surađuje sa stranim investitorima, Memić je odgovorio da Općina ima izvrsnu saradnju kako sa domaćim, tako i sa stranim ulagačima.

"Sigurno smo jedna od općina u koju stranci najviše investiraju. To svakako nije slučajno, prije svega naša lokacija, resursi i mogućnosti nas pozicioniraju na sami vrh liste privlačnosti za investiranje u BiH", istakao je Memić, dodajući da kao općinski načelnik stoji na raspolaganju svim investitorima.

"Vrata mog kabineta su im širom otvorena,  tako je bilo dosad, a ostat će i u budućnosti. Administracija na moj zahtjev veoma često revidira administrativne procese, želim da budemo brži i efikasniji. To nam ne polazi uvijek za rukom, najveće nam je opterećenje saradnja sa komunalnim preduzećima čiji je vlasnik KS, te neadekvatna zakonska rješenja u vezi mnogih pitanja. Unatoč tome personalno ću podržavati, podsticati i pomagati sve ulagače koji dođu na Ilidžu i isto to očekujem od svojih saradnika. Evidentno je ulaganje u infrastrukturu, okoliš, poljoprivredu, suradnju sa mladima", naveo je Memić.

Govoreći o najznačajnijim projektima za Ilidžu i stanovnike općine u toku njegovog dvogodišnjeg mandata, Memić je istakao da je od 7. oktobra 2012. do danas mnogo toga urađeno.

"Kad je u pitanju saobraćajna infrastukutra moram naglasiti da smo asfaltirali više cesta nego smo očekivali na početku ovog mandata, najveći saobraćajni projekat u ovom momentu je izgradnja brze ceste na relaciji Ilidža-Hrasnica. Izgradnja infrastukture jeste i ostat će i dalje jedan od najvećih priroiteta moga rada", naglasio je on.

Naveo je da je sedamdeset stanovnika ilidžanskih naselja koji znaju i žele da se bave poljoprivredom dobilo plastenike sa dodatnom opremom, te da je njihova površina 100 metara kvadratnih.

"Cilj je bio da se na ovaj način pomogne ljudima, koji ne moraju biti registrirani poljoprivredni proizvođači, na taj način želimo da pomognemo ljude koji su voljni raditi, a zbog socio-ekonomskog stanja u državi nisu u mogućnosti da zasnuju radni odnos", kazao je Memić.

Također, napomenuo je da su u narednom periodu planirane značajne investicije kako javne tako i privatne na području ove općine. "Ja sam obećao u kampanji da neće ostati niti jedna cesta koja neće biti asfaltirana, da neće biti ulica bez javne rasvjete, da ćemo završiti izgradnju škole u Blažuju, da ćemo izgraditi škole na Stupu i Otesu. Sve su to projekti čije započinjanje građani mogu očekivati u što skorije vrijeme", zaključio je Memić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije