Austrijanci grade u Sanskom Mostu najveću solarnu elektranu u BiH

30.03.2015. 08:19 / Izvor: eKapija.ba
Austrijanci grade u Sanskom Mostu najveću solarnu elektranu u BiH

Na području Bosanskih Milanovaca, mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, gradit će se najveća solarna elektrana u Bosni i hercegovini, potvrdio je načelnik općine Mustafa Avdagić.

Na području Bosanskih Milanovaca, mjesta udaljenog dvadesetak kilomeatara od Sanskog Mosta, gradit će se najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini, potvrdio je načelnik općine Mustafa Avdagić u intervjuu za Sansku hroniku.

Prema njegovim riječima, realizaciju ovog projekta pokrenula je austrijska tvrtka MY-PV, koja je u pomenutom podgrmećkom selu kupila 70 duluma zemljišta.

Kako je rekao Avdagić, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Unsko-sanskog kantona investitoru je već izdalo urbanističku dozvolu, a očekuje se i građevinska dozvola.

"Ovo je projekt koji je prihvatljiv za našu lokalnu zajednicu jer je riječ o iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Investitoru ćemo pružiti svaku vrstu pomoći kako bi se projekt realizirao na najbolji mogući način", naveo je Avdagić.

On je dodao kako postoji zainteresiranost i nekoliko investitora za izgradnju minihidroelektrana snage do jednog megavata, koje bi se gradile u kanjonu rijeke Blihe.

Austrijska tvrtka MY-PV poznata je u BiH i kao partner u realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane u Hodovu kod Stoca, inače vrijedne 20 miliona KM.

Ova kompanija iza sebe ima već 25 godina iskustva na instalaciji i prodaji solarnih fotonaponskih modula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije