U aprilu počinje gradnja žičare na Babinom dolu

28.03.2017. 08:30 / Izvor: Oslobođenje
U aprilu počinje gradnja žičare na Babinom dolu

Sve aktivnosti sada će biti okrenute obnovi vertikalnog transporta, rekao je Sead Jusić iz KJKP ZOI ‘84.

Zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu zvanično je završena. Ova sezona, kako su naveli iz KJP ZOI ‘84, bila je uspješna, a planine je posjetilo 250.000 posjetilaca.

"Zadovoljni smo zimskom sezonom i posjećenošću naših olimpijskih planina. Ova sezona bila je jedna od boljih u zadnjih nekoliko godina. Najbolja posjećenost je bila tokom januara. Zabilježeno je više od 20 noćnih skijanja, te preko 100 dnevnih varijanti skijanja. Sve je prošlo u najboljem redu i nisu zabilježene nikakve teže povrede skijaša", kazao je Suad Jusić, koordinator marketing-službe u ovom preduzeću.

DEMONTAŽA

Jusić je rekao da na Bjelašnici ostaje u funkciji trosjedna žičara za panoramsko razgledanje, sve do početka radova i postavke novog vertikalnog transporta, dok će na Malom polju, na Igmanu, biti u funkciji dvosjedna žičara za panoramsko razgledanje. Sve aktivnosti, kako je naglasio, sada će biti okrenute obnovi vertikalnog transporta.

"Početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vještačkog osnježavanja koji će biti praćeni izgradnjom nove šestorosjedne žičare koja će ići od Babinog dola do međustanice, te četverosjeda koji će ići od međustanice do vrha Bjelašnice. Planirano je da svi radovi budu završeni do kraja septembra, tako da će u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman-Bjelašnica ući s novim vertikalnim transportom", dodao je on.

KREDIT

Projekt vertikalnog transporta i sistema osnježavanja koštat će 16 miliona KM. Šest miliona KM osigurano je iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a. Zbog radova na Bjelašnici, prema Jusićevim riječima, ljetna sezona bit će usmjerena na Malo polje na Igmanu, gdje će posjetiocima na raspolaganju biti sportski tereni, dječiji zabavni park i staze za brdski biciklizam.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije