Rast zaposlenih od 12 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje

28.07.2017. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Rast zaposlenih od 12 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 3.614 prijava koje su u ovom periodu podnijela preduzeća.

Rast broja zaposlenih veći za 2,6 osoba ili 12 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje u odnosu na ona koja nisu. U programu subvencija putem grant sredstava povećanje je oko 1,7 zaposlenih.

Ovo je navedeno u informaciji o rezultatima ekonometrijske evaluacije programa podrške sektoru poduzetništva koji je u periodu 2009.-2015. godine provodilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO), koju je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Ovo ministarstvo Vlada je zadužila da u budućem kreiranju i provođenju politika podrške razvoju male privrede primijeni preporuke ekonometrijske ocjene programa podrške preduzećima.

Od 2009. do 2015. godine FMRPO je realiziralo ukupno 39 projekata, putem kojih su plasirana grant sredstva za podršku poduzetništvu čiji korisnici su bila preduzeća registrirana kao d.o.o. ili d.d.. Pored toga, u ovom periodu ovo ministarstvo je, u saradnji s Razvojnom bankom FBiH, realiziralo program kreditiranja preduzeća u FBiH.

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 3.614 prijava koje su u ovom periodu podnijela preduzeća. Od tog broja odobreno je ukupno 1.107 prijava (30,63 posto), i to 982 prijave za grant sredstva i 125 za kreditna sredstva. Rast prihoda od prodaje veći je za 13 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje, što znači da su preduzeća uspjela transformirati povećanu količinu rada u odgovarajući proporcionalni rast proizvodnje i prodaje.

Prema ovim pokazateljima može biti ocijenjeno da je program podrške učinkovit i da ima pozitivan efekt na rast preduzeća kroz povećanje zaposlenosti, saopćili su iz Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital