eKapija.ba u posjeti gradilištu: Stupska petlja radi se i gradi

29.04.2014. 12:28 / Izvor: eKapija.ba
eKapija.ba u posjeti gradilištu: Stupska petlja radi se i gradi
OTVORI GALERIJU

Na projektu "Stupska petlja" u ovom trenutku je angažirano oko 120 radnika različitih profila, od tesara, armirača, betoniraca pa do električara, izolatera, mašinaca...

Izgradnja Stupske petlje u Sarajevu u punom je jeku. Ugovorni rok završetka radova je mjesec juli ove godine.

"Imajući u vidu neriješene imovinsko-pravne odnose na rampi A i na XII transverzali u dužini od oko 140 metara, za očekivati je da završetak radova nije realan prije septembra ili oktobra mjeseca", potvrdili su u razgovoru za eKapija.ba u kompaniji Euroasfalt.

Građevinski projekat Stupska petlja je jedan od složenijih u Bosni i Hercegovini jer se nalazi na glavnom saobraćajnom, telekomunikacijskom i komunalnom čovrištu grada Sarajeva. Sastoji od više građevinskih objekata u izgradnji kao što su nadvožnjak iznad gradske Longitudinale ukupne dužina oko 200 metara, četiri rampe, (A, B, C, D), a svaka rampa je dužine oko 200 metara. Gradi se i pješački pothodnik s pokretnim trakama do tramvajskih stajališta, više podvožnjaka, zatim XII transverzale u dužini oko 800 metara, te Gradska longitudinala u dužini od 600 metara.

Govoreći procentualno u Euroasfaltu kažu kako je već glavni natputnjak završen 50 posto, rampa "C"  90 posto, rampa "B" 50 posto, dok za rampu "A” nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

"Pothodnik sa pokretnim trakama  završen je oko 20 posto, a pokretne trake su u fazi tvorničke proizvodnje, Isporuku pokretnih traka iz tvornice očekujemo krajem juna ove godine", naglašavaju iz Euroasfalta, pojašnjavajući kako su u toku  radovi na objektima gdje nema imovinsko-pravnih smetnji, te je ukupno do sada izvedeno oko jedne trećine svih radova.

Na projektu "Stupska petlja" u ovom trenutku je  angažirano oko 120 radnika različitih profila, od tesara, armirača, betoniraca pa do električara, izolatera, mašinaca itd.

Što se tiče materijala ovisno o vrstama radova koriste se različiti materijali. Tako na primjer objekti na projektu (potputnjaci, natputnjak, potporni zidovi itd.) grade se u armirano-betonskoj  konstrukciji i za njihovu izradu koristi se beton, armatura i odgovarajuća oplata.  Za izradu nasipa koristi se kameni materijala dobiven u obližnjem kamenolomu  koji je predhodno zadovoljio sva potrebna testiranja.

Od mašina, vozila i opreme koriste se bageri, kamioni, grejderi, finišeri, valjci, toranjska dizalica, jednostrana i dvostrana oplata, skele, užad za prednapinjanje (natputnjak) rešetkasti čelični nosači za svladavanje raspona konstrukcija, itd.

U Euroasfaltu za eKapija.ba kažu kako je Stupska petlja veoma zahtjevan projekat, u prvo redu zbog činjenice da se svi radovi izvode pod permanentnim i vrlo intezivnim tramvajskim, pješačkim i autobusnim prometom, a tu su locirani i saobraćajni terminal i zelena pijaca.

"Pored toga, cjelokupno gradilište nije pod nadzorom izvođača radova  jer se za neke dijelove Stupske petlje još uvijek čeka građevinska dozvola. U takvim okolnostima zaista je teško organizirati gradilište ali problemi i postoje da bi se rješavali. Najizazovniji dio radova će biti tokom izvedbe pješačkog podhodnika ispod gradske longitudinale bez mogućnosti zaustavljanja postojećeg saobraćaja."

Osim Euroasfalta na izgradnji Stupske petlje učestvuje i kompanija ŽGP koja je dio konzorcija te se sve radi u organizaciji i kordinaciji, a dinamika radova se koordinira putem dnevnih, sedmičnih i mjesečnih sastanaka, svakodnevnih analiza i procjena mogućih rizika.

Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti