HD-WIN kažnjen sa 65.000 KM zbog uskraćivanja Arena Sporta Telemachu

26.03.2016. 12:56 / Izvor: Akta.ba
HD-WIN kažnjen sa 65.000 KM zbog uskraćivanja Arena Sporta Telemachu

Konkurencijsko vijeće zabranilo je privrednom subjektu HD-WIN d.o.o. svako dalje djelovanje koje predstavlja utvrđenu zloupotrebu dominantnog položaja, te naložilo da zaključi ugovor o distribuciji kanala Arena Sport sa Telemachom.

Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo je privredni subjekt HD-WIN d.o.o. iz Beograda (Srbija) sa 65.000 KM nakon što je utvrdilo da je zloupotrijebilo dominantan položaj na tržištu distribucije sportskih kanala te mu je naložilo da u roku od 60 dana zaključi ugovor o distribuciji kanala Arena Sport sa društvom Telemach d.o.o. Sarajevo pod jednakim uslovima kao i sa drugim operaterima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u rješenju koje je donijelo Konkurencijsko vijeće Konkurencijsko vijeće utvrđeno je da je da je HD-WIN d.o.o. zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu distribucije sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta koji uključuju prijenos italijanske fudbalske lige („Serie A“) i francuske fudbalske lige („Ligue 1“) na teritoriji BiH na način da je odugovlačio, odnosno odbijao potpisivanje Ugovora o distribuciji kanala Arena Sport za 2015. godinu sa kompanijom Telemach, nametanjem broja korisnika prilikom pregovaranja za zaključenje ugovora, što predstavlja nametanje drugih trgovinskih uslova kojima se ograničava konkurencija, te je primjenjivao različite uslove za istu ili sličnu vrstu poslova sa ostalim stranama, čime je Telemach doveo u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj, na način da je prilikom pregovaranja tražio da Telemach dostavi dokumente koje nisu bili propisani Cjenovnikom za distribuciju Arena Sport kanala na teritoriji BiH za 2015. godinu.

Također, Konkurencijsko vijeće zabranilo je privrednom subjektu HD-WIN d.o.o. svako dalje djelovanje koje predstavlja utvrđenu zloupotrebu dominantnog položaja, te naložilo da zaključi ugovor o distribuciji kanala Arena Sport sa Telemachom pod jednakim uslovima kao i sa drugim operaterima na teritoriji BiH (ne nametanjem broja korisnika prilikom pregovaranja za zaključenje ugovora), u vremenskom roku od 60 (šezdeset) dana.

Inače, Telemach je zahtjev za pokretanje postupka protiv društva HD-WIN podnio u maju 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti